Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας καθώς και τα φαινόμενα συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους. 

Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, ο «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, εκτίμησε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας πρότεινε επέκταση ωραρίου των καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Διπλή μάσκα για μεγαλύτερη προστασία

Σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε». Ανέφερε πως «η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» και πρότεινε ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία.

«Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός: Στην Αττική 207 από τα 436 κρούσματα – Αναλυτικά ο «χάρτης» κατανομής του ΕΟΔΥ 

Κορονοϊός - Γώγος: Τι μας ανησυχεί στις τρεις νέες μεταλλάξεις - Κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξαναμολυνθεί