Κατά του «γαλλικού μοντέλου» για τη σχέση κράτους και Εκκλησίας τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λέγοντας πως στην περίπτωση αυτή είναι εχθρικές οι σχέσεις και δεν του αρέσει.

Ο κ. Ιερώνυμος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αφού ρωτήθηκε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη θρησκευτική ουδετερότητα που προβλέπουν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στους δημοσιογράφους «Να ρωτήσω εσάς, όταν λέμε ουδέτερος τι εννοεί; Ο πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».  

«Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, όμως συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις δεν θα μ' άρεσε. Το Βέλγιο είναι θρησκευτικά ουδέτερο, αλλά τους μισθούς τους θρησκευτικών λειτουργών τους καλύπτει το κράτος» πρόσθεσε.

Όπως είπε δεν έχει αποφασιστεί αν θα ζητηθεί από την κυβέρνηση διευκρίνιση σχετικά με το τι προβλέπει ο όρος «θρησκευτικά ουδέτερος».

«Θα δουλέψουμε και αύριο» είπε, καθώς ο εργασίες της ΔΙΣ συνεχίζονται. 
                                                                        
Ερωτηθείς τι θα ήταν ιδανικό για τον ίδιο απάντησε: «Το ιδανικό για μας είναι ο καθένας να είναι στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά, Εκκλησία και Πολιτεία δεν είναι αντίπαλα πράγματα. Όταν ο λαός μας υποφέρει πρέπει να είμαστε κοντά και να δουλεύουμε».

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα» είπε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος. 

 «Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη, με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί…» είπε επίσης.

«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε» ανέφερε.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεχίσει και αύριο Τρίτη τις εργασίες της.