Με τίτλο: «Πώς είναι να είσαι νέος, Έλληνας και ικανός να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου» το BBC παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ του την προσπάθεια των Ελλήνων millennials να σταθούν σε μία προβληματική αγορά και να επιβιώσουν. 

Επισημαίνοντας ότι η νεανική ανεργία στη χώρα μας έχει σκαρφαλώσει στο 40%, το βρετανικό δίκτυο παραθέτει μαρτυρίες νεαρών Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μεταξύ των δεκαετιών 1980- 2000 και οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν τον επιούσιο κάνοντας όμως οποιαδήποτε δουλειά.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζοντας μία από τις χειρότερες αγορές εργασίας στον κόσμο, πολλοί Έλληνες millennials απορρίπτουν τα όνειρα δημιουργικής και εξειδικευμένης εργασίας. Αντ' αυτού προχωρούν σε ένα εναλλακτικό πλάνο, σε ένα Plan B, για να τα βγάλουν πέρα».

«Η Αρετή Σταμπέλου από την Αθήνα, έχει μείνει άνεργη από τον περασμένο Ιούλιο καθώς η ίδια και 24 συνάδελφοί της απολύθηκαν από την δουλειά τους σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Δεν της άρεσε η δουλειά της. Ήταν δύσκολη και της απορροφούσε ενέργεια.

«Ήμουν μόνο εκεί για τα χρήματα - δεν μου πρόσφερε τίποτα άλλο», επισημαίνει.

Η 28χρονη αποφοίτησε το 2011 από το πανεπιστήμιο παίρνοντας πτυχίο πολιτικών επιστημών. Δεν κατάφερε όμως να βρει κάτι καλύτερο.

«Θα ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό. Όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο, ήθελα να εργαστώ σε εταιρεία πολιτικής ανάλυσης ή σε κάποια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», λέει η Σταμπέλου και προσθέτει:

«Αλλά όταν οι γονείς μου εγκατέλειψαν την Αθήνα, χρειαζόμουν ένα εισόδημα για να ζήσω. Έπρεπε να στηρίξω τον εαυτό μου και να βρω μία οποιαδήποτε δουλειά».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει: «Οι Έλληνες millennials αντιμετωπίζουν σήμερα μία από τις πιο δύσκολες αγορές εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει φθάσει το 40%.

Εκείνοι που καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά, όπως και η Σταμπέλου, παγιδεύονται σε μια δύσκολη, χαμηλής εξειδίκευσης εργασία. Ο κατώτατος μισθός - που οι περισσότεροι απόφοιτοι κέρδιζαν - μειώθηκε από τα 800 ευρώ στα 600 ευρώ από την έναρξη της κρίσης κι ένας στους τέσσερις νέους χαρακτηρίζεται ως φτωχός. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους περίπου 250.000 απόφοιτοι πανεπιστημίου εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να βρουν εργασία σε άλλες χώρες τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Όσοι από τους Έλληνες πτυχιούχους παραμένουν στην Ελλάδα, βρίσκουν δουλειά σε μπαρ ή γίνονται σερβιτόροι ή εργάζονται σε προωθητικές ενέργειες όπως η διανομή φυλλαδίων στους δρόμους. Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας δεν δηλώνονται κι έτσι δεν υπολογίζονται σε επίσημα στοιχεία για την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Αργυρού, Έλληνα οικονομολόγο στο Business School του Κάρντιφ, η σκιώδης οικονομία της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής της δραστηριότητας. «Είμαι βέβαιος ότι πολλές από αυτές τις δραστηριότητες αφορούν τους νέους», υπογραμμίζει.

«Επηρεάζει την προσωπική τους ευημερία επειδή αισθάνονται ανασφάλεια και παράλληλα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας».

Η Σταμπέλου παραδέχεται ότι όλη αυτή η εμπειρία, να αγωνίζεται να βρει μία σταθερή δουλειά, της έχει κοστίσει ψυχολογικά.

«Στο παρελθόν ένιωθα αρκετά νευρική και απαισιόδοξη για το μέλλον μου. Για μια περίοδο, ήμουν αρκετά καταθλιπτική - αισθάνθηκα ότι δεν είχα την ικανότητα να κάνω τίποτα», προσθέτει.

Τελευταία όμως η περίοδος που είναι άνεργη της έγινε ευκολότερη επειδή συζεί τώρα με τον φίλο της, ο οποίος μπορεί να την στηρίξει οικονομικά και ψυχολογικά.

«Τώρα νιώθω ότι έχω το χρόνο να μάθω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου... Δεν θέλω άλλη δουλειά όπως η τελευταία μου», επισημαίνει.

«Άλλοι απόφοιτοι που είχαν προηγουμένως «παραδοσιακές» φιλοδοξίες αποφάσισαν να επανεκπαιδευθούν σε πρακτικά επαγγέλματα, όπως η κομμωτική ή τα τατουάζ» αναφέρει το BBC.

«Κάποιοι που είδαν την κρίση να ξετυλίγεται, σαν έφηβοι άρχισαν το πανεπιστήμιο γνωρίζοντας πως μια δουλειά δεν θα τους πρόσφερε σιγουριά. Αντ 'αυτού, έχουν δημιουργήσει ένα σχέδιο Β, αναζητώντας τρόπους να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες» σημειώνει το ρεπορτάζ.