Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διέκοψαν παράσταση στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου διαμαρτυρόμενοι για την αιχμαλωσία των δελφινιών.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προερχόμενοι από την Ελλάδα και την Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν έντονα με τη χρήση πλακάτ, ενάντια στο καθεστώς αιχμαλωσίας των δελφινιών, σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Η ανακοίνωση των ακτιβιστών:

Ο JörnKriebel, ιδρυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «Savethe Ocean», από τη Γερμανία δήλωσε: «Με αυτή τη δράση θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των επισκεπτών στον πόνο που βιώνουν τα δελφίνια καθημερινά. Οι επισκέπτες μετά την παράσταση επιστρέφουν σπίτι τους, τα δελφίνια όμως δεν μπορούν!

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν παρέχει ένα περιβάλλον κατάλληλο για αυτά τα ευφυή και λάτρεις της ελευθερίας ζώα. Το προσωπικό δεν έχει τις απαραίτητες επαγγελματικές γνώσεις ούτε την απαραίτητη εμπειρία να ασχολούνται με τα δελφίνια. Το προσωπικό επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται με τα κανονικά παπούτσια τους στους χώρους όπου απαιτείται από τα δελφίνια να πηδήξουν έξω από την πισίνα, όπως και  να αγγίζουν τα δελφίνια. Ούτε τα παπούτσια ούτε τα χέρια απολυμαίνονται πριν από την επαφή με τα δελφίνια. Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο αμέλεια, αλλά μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα για τα δελφίνια. Bottlenose δελφίνια σε άλλα δελφινάρια έχουν ξεψυχήσει εξαιτίας βακτηριδίων ανθρώπινης προέλευσης. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έξι δελφίνια έχουν πεθάνει σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο από το 2012!

Προτρέπουμε τον διαχειριστή να κλείσει το δελφινάριο και να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός επιτηρούμενο θαλάσσιο κόλπο για πρώην δελφίνια αιχμαλωσίας σε δελφινάρια. Ένα άσυλο για πρώην φάλαινες αιχμαλωσίας beluga  είναι υπό κατασκευή στην Ισλανδία και θα ανοίξει το 2019. Ένας τέτοιος επιτηρούμενος κόλπος στην Καραϊβική – ο οποίος θα πρέπει να προκύψει τα επόμενα χρόνια- θα ήταν κατάλληλος για τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ζητήσαμε από τις τοπικές αρχές να μελετήσουνε τον λογαριασμό κατανάλωσης νερού του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο διαχειριστής απέκτησε άδεια να χρησιμοποιηθεί θαλάσσιο νερό για το δελφινάριο μόνο από τον Ιούνιο του 2018. Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί η φήμη πως ο διαχειριστής έχει χτίσει παράνομα πηγάδια και έκλεισε τα υπόγεια ύδατα, κάτι που απαγορεύεται!

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να κερδίσει σημαντική στήριξη από τους ψηφοφόρους της αν αποφάσιζε να επιβάλλει απαγόρευση εισαγωγής δελφινιών.

Τα δελφινάρια δεν είναι πια κατάλληλα συντηρημένα ούτε και αποδεκτά πλέον. Σημειώνεται πως 60 από τα 90 δελφινάρια στην Δυτική Ευρώπη έχουν ήδη κλείσει.

Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διακοπής της παράστασης, κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τους ακτιβιστές δικαιωμάτων των ζώων. Η ομάδα έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή από τη διεξαγωγή παρόμοιων διαμαρτυριών. Διέκοψε επίσης την παράσταση των δελφινιών στο Γερμανικό Ζωολογικό Κήπο στο Duisburg. Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο ακυρώθηκε ολόκληρη η παράσταση εξ αιτίας μιας τέτοιας διαμαρτυρίας στο πάρκο Asterix στο Παρίσι, και το κοινό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δελφινάριο. Είναι ακόμα ασαφές εάν αυτή η διαμαρτυρία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα έχει συνέπειες για τους ακτιβιστές δικαιωμάτων των ζώων. Η ομάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να διαταράσσει τις παραστάσεις δελφινιών μέχρι να κλείσει η τελευταία φυλακή για τα δελφίνια στην ΕΕ.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέβαλε πρόστιμο 44.350 ευρώ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για παράβαση του νόμου 4039/12 για τις παραστάσεις των δελφινιών, αλλά και την παραβίαση άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι βρίσκει την απόφαση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για επιβολή προστίμου «κατάφωρα άδικη και στερούμενη βάσης» και ότι θα προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια ως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα κατά της εν λόγω απόφασης την οποία θεωρούμε  κατάφωρα άδικη και στερούμενη βάσης.

Η απόφαση αυτή  έρχεται σε αντίθεση τόσο  με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», καθώς συμβάλλουν μεταξύ άλλων «στην προώθηση της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοπολυµορφίας, ιδιαίτερα µε την παροχή πληροφοριών για τα είδη που εκτίθενται και για τους φυσικούς τους οικότοπους», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο ΤΜΗΜΑ).

Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει αθωωθεί δύο φορές από την αρμόδια ελληνική δικαιοσύνη σε κατηγορίες για παράβαση των άρθρων 12 παράγραφος 2 και άρθρου 20 παράγραφος 3 του Ν 4039/2012 με τις υπ’άριθμόν 93642/2013 αθωωτική απόφαση του Β αυτόφωρου μονομελούς πλημμελειοδικείου στις 24/10/2013 και την υπ’αριθμόν 61390/2015 αθωωτική απόφαση του Β μονομελούς πλημμελειοδικείου στις 17/06/2015.

Για το λόγο αυτό και έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη θεωρούμε ότι θα δικαιωθούμε για ακόμη μια φορά. 

Ο νόμος 4039/2012 πολύ ορθά απαγορεύει την χρήση των ζώων σε παραστάσεις. Δεν απαγορεύει όμως την εκπλήρωση του ρόλου των σύγχρονων Ζωολογικών Πάρκων κάνοντας ειδική μνεία μάλιστα για αυτά, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση των επισκεπτών τους μέσα από Εκπαιδευτικά Προγράμματα, κατά τα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονται για την βιολογία του εκάστοτε ζώου αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην φύση, προσφέροντας λύσεις για τους τρόπους που μπορούν οι ίδιοι αφενός να ευαισθητοποιηθούν και αφετέρου να τα προστατεύσουν. 

Ο χώρος των δελφινιών είναι προσβάσιμος καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα που διαβιούν σε αυτό κάτω από τις πλέον αυστηρές συνθήκες ευζωίας που προβλέπονται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος τόσο της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) όσο και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) στα οποία συγκαταλέγονται τα κορυφαία ευρωπαϊκά ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία πολλά από τα οποία μάλιστα είναι κρατικά ή δημοτικά.

Το γεγονός ότι οι επιθεωρητές χρησιμοποίησαν στην έκθεση τους φρασεολογία που ταυτίζεται με αυτή των πολέμιων της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών Πάρκων καθώς και το γεγονός ότι οι πολέμιοι αυτοί έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή σε χρόνο προγενέστερο ακόμη και από εμάς ως κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι, το αφήνουμε στην κρίση του κοινού. Σημειωτέον δε, ότι μέχρι σήμερα 11/10/2018 δεν έχει παραληφθεί από εμάς κανενός είδους επίσημο έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η ευζωία των ζώων. Για αυτό φροντίζει το εξειδικευμένο προσωπικό μας των οποίων την γνώση, αγάπη και φροντίδα των ζώων δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.  Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με απώτερο στόχο την προστασία και την διατήρηση της Άγριας Ζωής.

Για να δείτε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος πατήστε ΕΔΩ