Για τα όσα τον κατηγορεί το Πατριαρχείο περί «δόλιας συρραφής του ρεπορτάζ» αλλά και για «τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου» που είναι οικονομικά καθώς πλησιάζει το Πάσχα, απαντά ο συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου «Λύτρωση, περί του Αγίου Φωτός», Δημήτρης Αλικάκος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Αλικάκος καταρρίπτει τις κατηγορίες περί «παράνομης υποκλοπής» λέγοντας ότι «οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έγιναν με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία, δηλαδή έχοντας πλήρη γνώση της καταγραφής οι συνεντευξιαζόμενοι». Παραθέτει και τη φωτογραφία στην οποία η κάμερα και το ψηφιακό «κασετόφωνο» είναι ευδιάκριτα κατά τη συνέντευξη του σκευοφύλακα, ο οποίος δήλωσε ότι «ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα».

Στη συνέχεια απαντά στις κατηγορίες για το ότι όσα περιγράφονται στο βιβλίο «αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα», επικαλούμενος δηλώσεις και συνεντεύξεις αλλά και την απόσυρση της λέξης «θαύμα» από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου.

Τέλος, ο Δημήτρης Αλικάκος επιστρέφει τα περί οικονομικού οφέλους στο Πατριαρχείο, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Σε ότι αφορά το “στόχος είναι η αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου”, απαντώ: 
Μήπως η διαιώνιση ενός ΨΕΜΑΤΟΣ δεν θα έλεγε κάποιος… κακοπροαίρετος ότι έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό; Υπάρχει όμως μια διαφορά: τα ιερά κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας, που στην ανακοίνωσή του επικαλείται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κάνουν λόγο για Αλήθεια και Φως και όχι για Ψέμα και Σκοτάδι».