Για καρδιακά προβλήματα που σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ οδήγησαν στο θάνατο τον Ζακ Κωστόπουλου, κάνει λόγο η υπεράσπιση του κοσμηματοπώλη, βάσει της σχετικής έκθεσης που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλός της.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του κοσμηματοπώλη, Χάρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρει σε δήλωσή του ότι τα στοιχεία της δικογραφίας που έλαβε υπόψη της η έκθεση του τεχνικού συμβούλου οδηγούν «πλήρως αιτιολογημένα και εμπεριστατωμένα στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου είναι άσχετη, ξένη και ασύνδετη προς την κρινόμενη συμπεριφορά του εντολέα μου».

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική γνωμοδότηση του πραγματογνώμονα, Παν. Αλεξάνδρου, που διορίστηκε από την πλευρά του κοσμηματοπώλη, υποστηρίζει ότι «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος απεβίωσε λόγω ισχαιμικού́ τύπου αλλοιώσεων από́ καρδιακή́ αρρυθμία ή/και από́ αγγειοσπασμό σε έδαφος α) καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία αποδεικνύεται από́ την ιστολογική́ εξέταση των πνευμόνων, στον οποίο διαπιστώνονται κύτταρα καρδιακής ανεπάρκειας, β) βαρείας ηπατικής βλάβης και γ) συνδρόμου της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας σε συνδυασμό́ με τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης». Παράλληλα, καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση οι κακώσεις που υπέστη στα μαλακά́ μόρια δε μπορεί́ να έχουν αιτιώδη συνάφεια με τις ήδη προεγκατασταθείσες ισχαιμικού́ τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, οι οποίες είχαν προδιαγεγραμμένη πορεία αυτοτελή́ και ανεξάρτητη και μη αναστρέψιμη εξαιτίας των όλως βαρέων συντρεχόντων επιβαρυντικών παραγόντων και νοσημάτων του θανόντος».

«Αντιεπιστημονικά και αντίθετα προς τα ευρήματα της νεκροτομής και των τοξικολογικών εξετάσεων» χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα του πραγματογνώμονα το περιβάλλον του Ζακ Κωστόπουλου.

«Είναι μια έκθεση που πάσχει από υποκειμενισμό και διαστρέφει τα επιστημονικά συμπεράσματα που είναι αδιαμφισβήτητα» αναφέρει το περιβάλλον της οικογένειας, επισημαίνοντας πως «αντίθετα με τις εκτιμήσεις που προτάσσει η υπεράσπιση, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν έπασχε ούτε από καρδιακή, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια».