Άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση της επαναπροώθησης των οχτώ Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα εξετάζει η υπεράσπιση στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις της Άγκυρας. «Βλέπω πραγματικά απίθανο αυτό το ενδεχόμενο της παραβίασης της απόφασης του Αρείου Πάγου» σημείωσε πάντως στον ΣΚΑΙ ο κ. Μυλωνόπουλος.

Παράλληλα τόνισε πως η επικύρηξή τους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή νομιμότητα και την ελληνική κυριαρχική εξουσία. «Η Τουρκία ζητεί από την Έλληνα πρωθυπουργό να παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές του ελληνικού πολιτεύματος και να παρακάμψει τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου… (Η επικήρυξη) θυμίζει φετφά του αγιατολάχ κατά του συγγραφέα των σατανικών στίχων Σαλμάν Ρούσντι».

Ο κ. Μυλωνόπουλος επεσήμανε πως η Τουρκία ζητεί να περιφρονηθεί η νομιμότητα και να επιδιωχθεί η περιέλευση των οχτώ αξιωματικών με άλλο τρόπο.Έκανε λόγο για «πολιτιστικό αταβισμό και παλινόρθωση σε εποχές βίας και αυθαιρεσίας».

«Διακαής επιδίωξη και θέμα γοήτρου να δικάσει τους οχτώ η Τουρκία, το ίδιο έκανε και με τον Οτσαλάν. Η ΕΛΑΣ εφόσον επιτελεί τα καθήκοντα της δεν θα υπάρξει άσχημη εξέλιξη» κατέληξε ο κ. Μυλωνόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας επικήρυξε κάθε έναν αξιωματικό με 700.000 ευρώ λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν.