Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία παράλληλα τονίζει πως αν η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έπειτα από εισήγηση του Προέδρου του, Γιώργου Πατούλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλλει αίτημα για συνάντηση με τους Γιώργο Χουλιαράκη και Αλέξη Χαρίτση, ώστε να ξεκαθαρίσει τις αντιρρήσεις του, τόσο για τη συνταγματικότητα των διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων «που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης». 

«Η απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Σύνταγμα» είπε στην εισήγησή του ο Γιώργος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο θέμα επισήμανε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος το οποίο θα λειτουργεί σε βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για ακύρωση της απόφασης θα προσφύγουμε στο ΣτΕ».

Η καθολική αντίδραση των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι δε θα δεχθούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλλήματα. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας».