Σε «πληρωμένα πιστόλια», ποινικούς δηλαδή που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν «συμβόλαια θανάτου» για λογαριασμών νονών της νύχτας, αναζητούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας Στεφανάκου.

Η ψυχραιμία στην προσέγγιση του «στόχου», η εκτέλεση με Kalashnikov (ένα δύσκολο στον χειρισμό του όπλο, που «κλωτσάει» πολλές φορές) από τόσο κοντινή απόσταση και κυρίως το «βαρύ» όνομα του 58χρονου Βασίλη Στεφανάκου, οδηγεί τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στο σενάριο των «εισαγόμενων» εκτελεστών. Ο λόγος για «επαγγελματίες» δολοφόνους από χώρες των Βαλκανίων ή της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. που έχουν πατήσει πολλές φορές της σκανδάλη για να αφαιρέσουν ζωή.

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν συλλέξει υλικό από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και κάμερες ασφαλείας, στο οποίο απεικονίζεται το δρομολόγιο των δραστών -με κλεμμένη από τον Δεκέμβριο λευκή Triumph Tiger- μέχρι τον Ασπρόπυργο. Παράλληλα, εξετάζουν υλικό από το σημείο για να εντοπίσουν κι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρχε παρατηρητής που ειδοποίησε τους εκτελεστές, ίσως και υποστηρικτική ομάδα σε περίπτωση ανταλλαγής πυρών.

Το «συμβόλαιο θανάτου» υπογράφηκε από άλλον νονό της νύχτας. Με τις έρευνες να στρέφονται στα άλλα «βαριά» ονόματα του χώρου, είναι δεδομένο πως θα κληθεί για «φιλική συζήτηση» στη ΓΑΔΑ ο 45χρονος δηλωμένος εχθρός του, γνωστός ως «καράφλας» ή «νταίζη» ή «σαμπρέλας». Η κόντρα τους κρατούσε πολλά χρόνια για τον «έλεγχο» της Δυτικής Αττικής, ενώ τα χρόνια του εγκλεισμού του ο 45χρονος είχε πέσει θύμα δολοφονικής απόπειρας εντός των φυλακών.

Οι αστυνομικοί, τέλος, εξετάζουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του 58χρονου Βασίλη Στεφανάκου να έρχεται σε συνέχεια της δολοφονίας ενός άλλου νονού της νύχτας, του 47χρονου Βασίλη Γρίβα στα Γλυκά Νερά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μετά από χρόνια ξεκινάει πάλι ένας άγριος πόλεμος μεταξύ των «σκληρών» της αθηναϊκής νύχτας.