Σχεδόν ως... αμυνόμενο εμφάνισε τον εαυτό του ο καθ’ ομολογίαν του δολοφόνος της άτυχης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, ισχυρισμός που αντικρούεται από την ιατροδικαστική εξέταση.

«Το θύμα ήταν σε πρηνή θέση, κανονικά ντυμένο, με διαμήκη τομή 15 εκατοστά στην αριστερή κοιλιακή χώρα, τραύματα από νύσσον και τέμνον όργανο στο κεφάλι και στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του κορμού», αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή που περιέχεται σε τμήμα της δικογραφίας που παρουσιάζει το Βήμα.

Η αναφορά του ιατροδικαστή για χτυπήματα στο κεφάλι και στην πίσω πλευρά του σώματος αντικρούει τον ισχυρισμό του 58χρονου πως η Δώρα Ζέμπερη μπορεί να έπεσε πάνω στο μαχαίρι.

Τα μη ταυτοποιημένα δαχτυλικά αποτυπώματα

Σύμφωνα με τη δικογραφία που παρουσιάζει το Βήμα, στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα που δεν σχετίζονται με τον 58χρονο αλλά κι ούτε με άτομα που βρέθηκαν αργότερα στο ίδιο σημείο, μετά την ανακάλυψη του άψυχου σώματος της εφοριακού. Τα συγκεκριμένα δεδομένα εξετάζονται αν και δεν υπάρχει ένδειξη για εμπλοκή δεύτερου ατόμου στην επίθεση.

Παράλληλα, βρέθηκαν αποτυπώματα στο κινητό της Δώρας Ζέμπερη τα οποία προκάλεσαν ερωτηματικά στους αστυνομικούς. Έπειτα διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα αποτυπώματα άνηκαν σε άτομο ασιατικής καταγωγής που άγγιξε το κινητό τηλέφωνο προ της πώλησής του στο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

Το τηλεφώνημα στην προϊστάμενη της Δώρας

Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατάθεση της διευθύντριας της ΔΟΥ Πειραιά όπου εργαζόταν η Δώρα. Σύμφωνα με την ίδια, της είχε τηλεφωνήσει ένας άνδρας (διαπιστώθηκε πως ονομάζεται Μάριος Ν. και κατοικεί στο Πέραμα) και της είπε πως ήταν ο δράστης της δολοφονίας. Εν τέλει διαπιστώθηκε πως ο εν λόγω άνδρας είναι «φαρσέρ» κατ’ επανάληψη.

Η μαύρη BMW του δράστη και ο εξαφανισμένος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος

Ο 58χρονος δράστης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας μαύρης BMW στη δικογραφία. Παράλληλα, οι αστυνομικοί αναζητούν τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στην οδό Τανάγρας στο Γαλάτσι που φιλοξενούσε τον δολοφόνο.

Πως εντοπίστηκε το κινητό

Στη δικογραφία που παρουσιάζει το Βήμα επιβεβαιώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στο κατάστημα που είχε πουληθεί το κινητό από την φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική για τον εντοπισμό κινητών που είναι σε λειτουργία. Με την άρση του απορρήτου η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε την νέα κάρτα SIM και κατά συνέπεια τον νέο αριθμό τηλεφώνου με τον οποίο λειτουργούσε. Έτσι, βρέθηκε το κατάστημα από το οποίο εξέπεμπε το κινητό της Δώρας.

«Μόλις οι αστυνομικοί μας ζήτησαν το λευκό iPhone της Δώρας Ζέμπερη, εκείνη την ώρα κτύπησε η συγκεκριμένη συσκευή. Καθότι οι αστυνομικοί ήξεραν ήδη τον νέο αριθμό της και ήταν αυτοί που καλούσαν» αναφέρει ένας από τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες στη κατάθεση του στους αστυνομικούς.

H κατάθεση του δράστη 

«Αρνούμαι τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα. Αποδέχομαι τις κατηγορίες της οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας. Στις 18/10/2017 είχα πάει στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών με το σκοπό να αφαιρέσω μπρούτζινες καντήλες, τις οποίες στη συνέχεια θα πουλούσα για να εξασφαλίσω τη δόση μου, δεδομένου ότι είμαι 20 χρόνια τοξικομανής. Ήμουν σε κακή κατάσταση γιατί είχα δύο μέρες να πάρω τη δόση μου. Κάποια στιγμή είδα πάνω σ ένα πεζούλι μια τσάντα και πήγα να την κλέψω, καθώς θεώρησα ότι είχε χρήματα μέσα. Πήρα την τσάντα στα χέρια μου και κινήθηκα προς τα δεξιά για να φύγω. Τότε η παθούσα με έπιασε από πίσω από τα μαλλιά και μου είπε “αλήτη την τσάντα μου” και προσπάθησε να πάρει την τσάντα της πίσω. Την κοπέλα δεν την είχα δει καθώς πρέπει να ήταν σ' ένα παρεκκλήσι. Ακολούθησε πάλη με την κοπέλα κατά τη διάρκεια της οποίας πέσαμε στο έδαφος και οι δύο». 

«Δεν θυμάμαι πώς την τραυμάτισα, ίσως έπεσε πάνω στο μαχαίρι μου»

Δεν ήθελε να την σκοτώσει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ανακριτή ο 58χρονος, ήθελε απλά να την τρομάξει για να τον αφήσει να φύγει. «Όταν, όμως, η παθούσα είδε το μαχαίρι θύμωσε περισσότερο και με το ένα χέρι προσπάθησε να με πιάσει από το λαιμό και με το άλλο χέρι προσπάθησε να μου πιάσει το χέρι με που κρατούσα το μαχαίρι. Ενδεχομένως, όμως, πριν μου πιάσει το χέρι έπιασε τη λεπίδα του μαχαιριού και έτσι δικαιολογούνται οι αμυχές που βρέθηκαν στο χέρι της. Τελικώς μου έπιασε το χέρι κι εγώ στην προσπάθειά μου να την αποφύγω τίναξα το χέρι μου για να αποφύγω το δικό της και πρέπει να τη χτύπησα στο πρόσωπο. Επακολούθησε πάλη μεταξύ μας καθώς προσπαθούσα να ξεφύγω ενώ εκείνη δε με άφηνε. Το πλήγμα στη θωρακική χώρα που φαίνεται σοβαρό δε θυμάμαι πως ακριβώς επήλθε. Το πιθανότερο είναι ότι την χτύπησα εγώ όταν βρισκόμουν επάνω της στην προσπάθειά μου να στηριχτώ γιατί μου κρατούσε τα χέρια. Έχασα την ισορροπία μου και ενδεχομένως τη χτύπησα στο στήθος με το μαχαίρι πέφτοντας πάνω της. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να έπεσε εκείνη πάνω στο μαχαίρι κατά τη διάρκεια της πάλης. Εκτιμώ ότι η πάλη με την παθούσα κράτησε 5-6 λεπτά. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε η παθούσα ότι έχει χτυπηθεί και με άφησε. Στηρίχτηκε στο ένα γόνατο για να σηκωθεί και άρχισε να περπατάει κρατώντας την κοιλιά και το αριστερό πλευρό της προς κάποιες γυναίκες από τις οποίες ζήτησε βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της πάλης η παθούσα φώναξε δύο φορές “αστυνομία”. Αμέσως αφού απομακρύνθηκε η παθούσα, πήρα την τσάντα και κατευθύνθηκα προς την έξοδο του νεκροταφείου, προς τις γραμμές του ΗΣΑΠ. Καθ’ οδόν διαπίστωσα ότι τα χέρια μου είχαν αίματα και τα σκούπισα με κάτι χαρτοπετσέτες που είχα στην τσέπη μου. Τις χαρτοπετσέτες τις πέταξα στο νεκροταφείο. Βγήκα από το νεκροταφείο και προχώρησα προς το γήπεδο της Ριζούπολης, σε ένα οικόπεδο πιο κάτω από το γήπεδο άδειασα την τσάντα και διαπίστωσα ότι μέσα είχε ένα πορτοφόλι το οποίο περιείχε 5 ευρώ και τραπεζικές κάρτες. Πήρα τα 5 ευρώ και το κινητό, ενώ την τσάντα την άφησα στο οικόπεδο. Ακολούθως κατέβηκα στην Ομόνοια και πήγα σε ένα μαγαζί Πακιστανών στην οδό Σοφοκλέους, όπου πούλησα το κινητό έναντι 20 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά και τα 5 ευρώ αγόρασα από την πλατεία Βάθης ναρκωτικά. Μετά από λίγες ημέρες όταν έμαθα το θάνατο της κοπέλας, πήγα στο οικόπεδο που είχα αφήσει την τσάντα, έριξα λίγο πετρέλαιο και την έκαψα». 

Οι αστυνομικοί έγραψαν την πρώτη μου κατάθεση

«Ουδέποτε ανέφερα τα παραπάνω κατά την προανακριτική μου κατάθεση. Οι αστυνομικοί μίλησαν μαζί μου ανεπίσημα σε ένα δωμάτιο και στην συνέχεια έγραψαν την κατάθεσή μου την οποία μου διάβασαν εν περιλήψει. Δεν είχα μαζί μου τα γυαλιά μου για να τη διαβάσω κι εγώ. Έτσι, δεν ξέρω τι πραγματικά γράφτηκε. Λυπάμαι πολύ γι' αυτό που έγινε. Επιθυμώ την εξέτασή μου από ψυχίατρο για να διαπιστωθεί η τοξικομανία μου», δήλωσε ο κατηγορούμενος όταν ρωτήθηκε για την κατάθεσή του προανακριτικά και τα όσα ομολόγησε. 

Η κατάθεση του 58χρονου στάθηκε αφορμή για την παραίτηση του δικηγόρου που τον εκπροσωπούσε