«Με συγκίνηση και χαρά επιστρέφω στην πατρίδα μετά από 16 μήνες άδικης κράτησης και θλίψης. Το είχα πει από την αρχή ότι είμαι αθώα και χαίρομαι ιδιαίτερα που το δικαστήριο το αναγνώρισε» δήλωσε η 21χρονη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά και την ψυχή μου τον κ. Κεχαγιόγλου για τη μάχη που έδωσε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις προξενικές αρχές στο Χονγκ Κονγκ, τους γνωστούς και άγνωστους που βοήθησαν και εμένα και την οικογένειά μου υλικά και ηθικά», επεσήμανε και ανέφερε πως επιθυμία της είναι να επιστρέψει στη Μυτιλήνη:

«Η μόνη μου επιθυμία είναι να γυρίσω στη Μυτιλήνη με την οικογένειά μου, να δώσω ένα τέλος, να αρχίσω τη ζωή μου από την αρχή και να σχεδιάσω το μέλλον μου. Χρειάζομαι ηρεμία και σεβασμό στην ιδιωτική ζωή, τόσο τη δική μου όσο και της οικογένειάς μου. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και το ενδιαφέρον σας».

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχομαι την Ειρήνη και τους γονείς της στην Ελλάδα. Η περιπέτεια που ξεκίνησε πριν 17 μήνες λαμβάνει σήμερα τέλος με την επιστροφή της στην πατρίδα. Χρειάστηκε πολύς κόπος, χιλιάδες ώρες συνεργασίας, πολύ αγώνας, υπομονή από μέρους της και από μέρους της οικογενείας της. Η αποστολή μου ολοκληρώνεται σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενος που την υποδέχομαι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή την ονειρευόταν και η ίδια και εγώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι ευλογία ότι είμαστε αυτή τη στιγμή εδώ στην Αθήνα και το αεροδρόμιο», δήλωσε ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου.

 

Η 21χρονη αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 13 Μαρτίου, μετά από 17 μήνες κράτησης στις φυλακές

 

Τα πέντε στοιχεία στα οποία βασίστηκε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου:

 

  • Δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό στο πακέτο της κοκαΐνης
  • Το νεαρό της ηλικίας της
  • Λευκό ποινικό μητρώο
  • Είχε μόνο ένα κινητό τηλέφωνο (σε αντίθεση με άλλους κατηγορουμένους για ναρκωτικά)
  • Είχε λίγα χρήματα μαζί της (900 ευρώ που δικαιολογούνται για ένα μακρινό ταξίδι)

 

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Ειρήνη ισχυρίστηκε πως την παγίδευσε ένας φίλος της. 

 

Ειδικότερα: 

 

  • Ο Π... μου πρότεινε να πάμε στην Αντίς Αμπέμπα και μετά στο Χονγκ Κονγκ
  • Μου έταξε καριέρα στο μόντελινγκ
  • Μου έβγαλε τα εισιτήρια
  • Εκείνος μου έδωσε τον σάκο με τα ναρκωτικά

 

H Ειρήνη ήταν 19 ετών όταν συνελήφθη στις 13 Νοεμβρίου 2017 στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο σακίδιό της βρέθηκε μία κρυφή θήκη, μέσα στην οποία βρισκόταν ένας φάκελος με 2,6 κιλά κοκαΐνης. Η αξία της κοκαΐνης που μετέφερε ήταν σύμφωνα με τα κινέζικα ΜΜΕ, 2,4 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (300.000 δολάρια ΗΠΑ). Η νεαρή είχε φτάσει στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με πτήση από την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.