Πέντε μήνες νωρίτερα, είχε δώσει προειδοποιητικά σημάδια ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στην αρχή του Σεπτεμβρίου οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου και υποπτεύθηκαν τι έπεται.

Οι εκτιμήσεις ενισχύθηκαν με τον αλγόριθμο «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο μελέτησαν την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα διέκριναν, οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μισή ώρα πριν από τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Oλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς».

«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Θεωρήσαμε ότι η γένεση ισχυρού σεισμού ήταν αρκετά πιθανή χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε το πότε θα γινόταν αυτό αν και το εξάμηνο κόντευε να εξαντληθεί.» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.