Ευθύνεται η υπερπληροφόρηση ή όντως έχουμε περισσότερες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια; Δύσκολο να έχουμε μια σαφή απάντηση σε αυτό, αφού τα νούμερα των φυσικών καταστροφών προηγούμενων δεκαετιών και αιώνων είναι περιορισμένα και στις περισσότερες περιπτώσεις ανακριβή. Ανεξάρτητα, όμως, αν είναι περισσότερες ή λιγότερες οι φυσικές καταστροφές σε σχέση με το παρελθόν, δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. 

Οι πληγές που άφησαν στη χώρα μας οι πυρκαγιές του 2007, οι πλημμύρες στην Μάνδρα το 2017, οι περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη, ο σεισμός στη Βρίσα της Λέσβου το 2017, η περσινή τραγωδία στο Μάτι, δύσκολα θα επουλωθούν. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν σε δυο μόνο πυρκαγιές (καλοκαίρια 2007 και 2018) μας κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των ανθρώπινων απωλειών στην Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται πως μέσα στη δεκαετία που πέρασε καταστράφηκε περίπου το 10% της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας. Όσον αφορά τους σεισμούς, αξίζει να σημειωθεί πώς η χώρα μας είναι η πρώτη σε σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη και η έκτη στον κόσμο (Στοιχεία Ελληνικής Εταιρείας Διάσωσης).

Μιας και δεν μπορούμε, όμως, ν’ αλλάξουμε το παρελθόν -εκτός από το να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφές- πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Πώς θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αντίστοιχες καταστροφές τα επόμενα χρόνια. 

Με γνώμονα την πρόληψη η Παπαστράτος σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών για προστασία από φυσικές καταστροφές σε 18 σημεία σε όλη την Ελλάδα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 με στόχο να εκπαιδευτούν πάνω από 7.000 πολίτες.

Συγκεκριμένα θα γίνουν 24 ημερίδες με διάρκεια 4 ωρών (10:00-14:00), οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση για σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά και πρώτες βοήθειες. Σκοπός του προγράμματος είναι να «χτιστεί» μια κοινωνία ασφαλής και αλληλέγγυα. Ο πολίτης που θα εκπαιδευτεί να προστατεύει τον εαυτό του, θα μπορέσει να βοηθήσει και τον διπλανό του σε μια κρίσιμη στιγμή.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή δράση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα συνολικότερο πρόγραμμα προσφοράς της Παπαστράτος, στο πεδίο της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα. Πριν από έναν ακριβώς μήνα, ανακοινώσαμε τη δωρεά 20 πυροσβεστικών οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα ώστε οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν τι μπορούν και πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με την 25ετή παρουσία της στην Ελλάδα και τη σημαντική εξειδίκευσή της, αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε όσο μπορούμε ώστε οι φυσικές καταστροφές να έχουν τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Σταθερή επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε εκεί που υπάρχει ουσιαστική ανάγκη, παρέχοντας κατάρτιση και γνώση, για να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον καλύτερο για όλους!». 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κ. Γιώργος Καλογερόπουλος, σημείωσε «Αυτό το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα και μέρος μιας πολυδιάστατης συνεργασίας, της Παπαστράτος και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με αποκλειστικό στόχο τη συστηματική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών για τη διαχείριση των φαινόμενων και των επιπτώσεων τους, που επηρεάζουν όλο και με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη ζωή μας. Για όλους εμάς ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας δημιουργίας μιας ασφαλούς κοινωνίας, μέσα στην οποία η έννοια «πρόληψη» αποτελεί ένδειξη πολιτισμού».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων:

-11/5 Χίος – Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο
-12/5 Σάμος – Δημαρχείο Καρλοβασίου
-18/5 Ρόδος
-1/6 Κέρκυρα
-8/6 Ζάκυνθος
-9/6 Κεφαλονιά
-22-23/6 Αθήνα-Χαλκίδα
-29-30/6 Χανιά-Ηράκλειο
-6-7/7 Σπάρτη-Καλαμάτα
-13-14/7 Αθήνα
-20-21/7 Κόρινθος-Ναύπλιο
-27-28/7 Πύργος-Τρίπολη
-7-8/9 Αθήνα
-14-15/9 Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική