Οχτώ τόνους πλαστικών σκουπιδιών πετάμε κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Πέντε περίπου δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ετησίως στον πλανήτη, ενώ από το 1975 και μετά η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει 1,5 βαθμούς. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν συνεχίσουμε να ζούμε με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αλλάξουμε πλανήτη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/6) και την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένης Lidl Ελλάς να δέχεται στα καταστήματά της όλες τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ακόμα και από ανταγωνιστές, δημιουργήσαμε μια λίστα με 5 πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του προκειμένου να σώσουμε τη Γη.

1> Χρησιμοποιούμε με περισσότερη σύνεση το νερό. Δεν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας ή τα πιάτα και καλούμε τον υδραυλικό για να επισκευάσει οποιαδήποτε διαρροή στο σπίτι. Υπολογίζεται πως ένας άνθρωπος που πλένει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα και δεν κλείνει καθόλου τη βρύση κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, ξοδεύει καθημερινά περίπου 30 λίτρα νερό χωρίς λόγο.

2> Περιορίζουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Μπορούμε να κάνουμε τη διαδρομή από και προς το γραφείο με τα πόδια, ποδήλατο και τα ΜΜΜ. Έτσι μειώνουμε τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και τις συνέπειες του φαινόμενου του θερμοκηπίου, ενώ βελτιώνουμε και την φυσική μας κατάσταση.

3> Μειώνουμε τη χρήση του πλαστικού στη ζωή μας. Η αρχή μπορεί να γίνει με τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σούπερ μάρκετ. Εδώ και έναν χρόνο η Lidl Ελλάς έχει αποσύρει οριστικά τις πλαστικές σακούλες µιας χρήσης 4 λεπτών από τα καταστήµατά της και τις έχει αντικαταστήσει µε µια νέα σακούλα πολλαπλών χρήσεων, ανθεκτικότερη, η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλωµένα υλικά, είναι 100% ανακυκλώσιµη και στην οποία µπορούν να τοποθετηθούν προϊόντα βάρους 10 κιλών.

4> Ανακυκλώνουμε. Είναι ασύλληπτο το τι μπορούμε να πετύχουμε για τον πλανήτη ανακυκλώνοντας προϊόντα και ενέργεια. Υπολογίζεται πως αν σε μια εταιρεία στην οποία εργάζονται 7.000 άτομα, ανακυκλώνεται καθημερινά το χαρτί που πετιέται, ύστερα από ένα χρόνο το περιβάλλον θα έχει ωφεληθεί τόσο όσο αν κυκλοφορούσαν στους δρόμους καθημερινά 400 αυτοκίνητα λιγότερα.

Η ευαισθησία της Lidl Ελλάς σχετικά με το περιβάλλον φαίνεται και εδώ αφού λειτουργεί κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε καταστήματά της από το 2016, ενώ στηρίζει ως αποκλειστικός χορηγός τα 2 πρώτα πανευρωπαϊκά «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Αθήνα και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. 

5> Πετάμε λιγότερο φαγητό για δύο σημαντικούς λόγους. Τόσο γιατί για να παραχθεί το φαγητό καταναλώνονται μεγάλα ποσά ενέργειας όσο και γιατί πετώντας το κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσής του παράγεται μεθάνιο, το οποίο είναι ένα από τα στοιχεία που συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.

Πηγές: epa.gov, climate.gov, earthday.org