Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια -όπως υπογραμμίζεται- στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

«Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει» προσθέτει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της.

Το θέμα της μης εμφάνισης των προστατευόμεμων μαρτύρων θα τεθεί αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση που έχει προγραμματίσει η προανακριτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά τις εξελίξεις με την άρνηση του «Μάξιμου Σαράφη» να παρουσιαστεί για να καταθέσει, πηγές της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής μιλούσαν για ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων

Οι πιθανότητες αυξάνουν μετά και τη σημερινή άρνηση της «Αικατερίνης Κελέση» να καταθέσει

Σήμερα εισαγγλικές πηγές ανέφεραν ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.