Αειφόρος, βιώσιμη, πράσινη. Εφόσον ως ανθρωπότητα επιθυμούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε το περιβάλλον με τον τρόπο που το κάνουμε σήμερα, η λέξη ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από ένα από τα τρία επίθετα που βρίσκονται στην αρχή του κειμένου. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχουν ταυτίσει την κουλτούρα τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί η Lidl Ελλάς. Η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί εδώ και χρόνια με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκεται για 3η συνεχόμενη χρονιά μεταξύ των The Most Sustainable Companies In Greece, όπως παρουσιάζονται από το QualityNet Foundation, τον εξειδικευμένο Οργανισμό σε Θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Lidl Ελλάς αποτελεί μία από τις πρώτες 20 επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν από το Sustainability Performance Directory, το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία του Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς όλων των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν πολιτικές, πρωτοβουλίες, δράσεις και συστήματα, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία μιας Βιώσιμης Οικονομίας-Κοινωνίας. 

Τι περιλαμβάνει, όμως, η εταιρική κουλτούρα της Lidl Ελλάς για να αξίζει αυτή τη διάκριση και να αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας; 

Πάμε να δούμε κάποιες από τις βασικές αρχές της εταιρείας. Η Lidl Ελλάς ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της και θέτει προδιαγραφές οικολογικού σχεδιασμού στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Προάγει τη βιώσιμη κατανάλωση, την ισορροπημένη διατροφή, τη μείωση στη σπατάλη τροφίμων και στη χρήση πλαστικού. Δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων σε οριζόντια, προληπτική λογική, από τις πρώτες ύλες μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Έχει δεσμευτεί στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και κυκλικής οικονομίας αλλά και στα ειδικότερα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητά της την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κάθε πολίτη.

Στη Lidl Έλλας έχουν αντιληφθεί πως το μέλλον του πλανήτη μόνο πράσινο μπορεί να είναι και έχουν δεσμευτεί να κάνουν ό,τι μπορούν για ένα καλύτερο αύριο.