Του Μιχάλη Λαγάνη

Το αγαπημένο λιμανάκι του Γεώργιου Καραϊσκάκη, στο Κιόνι ένα από τα πιο  όμορφα χωριά της Ιθάκης και του Ιονίου Πελάγους, δε μπόρεσε να γλυτώσει από την οργή του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Όλο το χωριό, όπου ο μεγάλος Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης έμενε λίγα χρόνια πριν από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές τόσο στις υποδομές (δρόμοι παραλίες και μονοπάτια) όσο και στις περιουσίες των κατοίκων του.

Κυρίως των ψαράδων, που είδαν τις βάρκες τους να τσακίζονται από τα τεράστια κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους.

Το σύνολο των λιγοστών κατοίκων του χωριού ζει από την αλιεία και την εστίαση, πλέον αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Το οικονομικό μέγεθος της καταστροφής είναι δυσβάστακτο για τους περισσότερους και το έκτακτο κρατικό βοήθημα δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των ζημιών.

Με ανακοίνωση του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονίου απευθύνει έκκληση σε όποιον επιθυμεί να συνδράμει στην «ανακούφιση» των κατοίκων και την αποκατάσταση των υποδομών του γραφικού χωριού, της Ιθάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονίου.

«Αγαπητοί φίλοι.

Όπως γνωρίζετε, το χωριό μας, το αγαπημένο Κιόνι, χτυπήθηκε άγρια από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, με συνέπεια να προκληθούν μεγάλες ζημιές τόσο στις υποδομές (δρόμοι, παραλίες, μονοπάτια) όσο και στις περιουσίες των συμπατριωτών μας και συγκεκριμένα των ψαράδων (διαλύθηκαν στην κυριολεξία όλες σχεδόν οι αλιευτικές βάρκες) και των καταστηματαρχών (πολύ σοβαρές βλάβες στον πάγιο εξοπλισμό των μαγαζιών τους, μέχρι και ολική καταστροφή των εμπορευμάτων τους).

Και όσον αφορά στην αποκατάσταση των υποδομών, αυτό είναι δουλειά και υποχρέωση της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, όσον όμως αφορά την οικονομική ανακούφιση , κατά το μέτρο του δυνατού, των συμπατριωτών μας που έπαθαν ζημιές στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, ο Όμιλός μας ξεκινά, στα πλαίσια της αλληλεγγύης που υπάρχει ευτυχώς ακόμα στον τόπο μας, μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων , τα οποία θα διατεθούν απ’ ευθείας και μέσω του Ομίλου μας σε αυτούς .

Άν θέλετε να συνδράμετε στην προσπάθειά μας αυτή, μπορείτε να κάνετε κατάθεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού στον λογαριασμό που τηρούμε στην Eurobank με τα ακόλουθα στοιχεία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΟΝΙΟΥ ΙΘΑΚΗΣ. Αριθμός Λογαριασμού: 0026-3495-53-01000001155, ΙΒΑΝ: GR670263495000053010001155.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Κιονίου.

Ο Πρόεδρος Διονύσιος Σοφιανός».

Πως βρέθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης στο Κιόνι

Στο Κιόνι, ένα παλιό πέτρινο σπίτι στην άκρη της παραλίας του χωριού, είναι σύμφωνα με την παράδοση το σπίτι του Καραϊσκάκη. Λέγεται πως εκεί έζησε ο ήρως της ελληνικής επανάστασης του 1821 κάποια χρόνια πριν τον αγώνα και έμεινε να ονομάζεται έτσι, το σπίτι του Καραϊσκάκη. Είναι πέτρινο, διώροφο, χτισμένο σαν τα αρχοντικά της εποχής, με λεπτομέρειες στην κατασκευή που είναι ορατές με γυμνό μάτι ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις. Σήμερα, από το σπίτι του Καραϊσκάκη στο Κιόνι σώζονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα ανοίγματα στις πόρτες και τα παράθυρα.

Λέγεται πως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από τους σημαντικότερους αρχιστράτηγους του αγώνα ήρθε στην Ιθάκη και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: έπασχε από φυματίωση και οι γιατροί που τον είδαν εδώ τον συμβούλευσαν να μην γυρίσει στον πόλεμο. Πέρασε έτσι λίγο καιρό στο σπίτι του Καραϊσκάκη στο Κιόνι, στις αρχές του 1822. Γρήγορα όμως γύρισε στη Ρούμελη και στην Επανάσταση, όπου αργότερα έγινε αρχιστράτηγος και πέθανε τραυματισμένος από σφαίρα στο Φάληρο του Πειραιά, στις 23 Απριλίου του 1827.

Reader.gr