Το τελευταίο 24ωρο ακόμα έξι ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, κατέληξαν.

Τα θύματα ειναι όλοι ηλικιωμένoi, άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα 74 ετών κατέληξε στον Ευαγγελισμό. Επίσης, ένας 67χρονος έχασε τη μάχη στην Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, στη Μυτιλήνη πέθανε ένας 84χρονος, στην Καβάλα ένας 76χρονος και μια γυναίκα 86 ετών κατέληξε στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Τέλος, το πρωί της Πέμπτης έχασε τη μάχη ένας άνδρας 63 χρονών, στη Λάρισα.

Ο Σεπτέμβριος ο χειρότερος μήνας της πανδημίας

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμρβίου τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον αριθμό θανάτων, δείχνει πως ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αποδεικνύεται ο χειρότερος όσον αφορά στα θύματα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 97 νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό, έναντι 60 τον Αύγουστο, 14 τον Ιούλιο, 35 τον Μάϊο και 81 τον Απρίλιο.

Μάλιστα οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων της επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, αφού πλέον  πολλοί ασθενείς  των ΜΕΘ κορονοίού έχουν παραμείνει διασωληνομένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης.

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ

Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».