Το Παιχνιδαγωγείο είναι ένας δυναμικός παιδαγωγικός οργανισμός που από το 2010 έχει παίξει με 280.000 παιδιά εκπαιδεύοντας παράλληλα πάνω από 400 παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς.

Το παιχνίδι και η εκπαίδευση συναντήθηκαν τότε, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, εταιρικές γιορτές, παιδικά πάρτι, εργαστήρια για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από το 2011 το παιχνίδι επεκτάθηκε και με σύμμαχο την αρχιτεκτονική οδήγησε στη δημιουργία και λειτουργία οκτώ χώρων παιχνιδιού και τη δημιουργία ενός σχολείου. Από το 2013 το Παιχνιδαγωγείο έγινε «Σχολείο για μικρούς»  και ξεκίνησε να ενσωματώνει το παιχνίδι στην «επίσημη» εκπαιδευτική διαδικασία το 2015 με τη δημιουργία του Νηπιαγωγείου. 

Το 2017, το Παιχνιδαγωγείο έβαλε τη δύναμη του παιχνιδιού στο Δημοτικό Σχολείο. Η δημιουργία του νέου Δημοτικού Σχολείου έγινε με τη σκέψη στα παιδιά που από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, μέσα σε ένα καλοκαίρι, απαιτείται να πάρουν το ρόλο του «μαθητή». Με τη σκέψη στους γονείς,  που θέλουν τα παιδιά τους να είναι παιδιά, να εξελίσσονται μέσα από τη μάθηση, με ζωντανή φαντασία, δημιουργικότητα και όρεξη για έρευνα, να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.  Έτσι, εδώ και ένα χρόνο, ξεκίνησε ένα σχολείο για παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν το σχολείο ως εργαλείο για να μάθουν και να ισορροπούν το πρέπει με το θέλω!

Στο Παιχνιδαγωγείο το παιχνίδι γίνεται η αρχή για εξερεύνηση, για μαθηματικά, για ανάγνωση, για γραφή, για επαφή με τη φύση, για να προχωράς. Υφαίνοντας διαρκώς τη γνώση με την εμπειρία και με το βλέμμα στον υπόλοιπο κόσμο, το Παιχνιδαγωγείο δημιουργεί ένα Δημοτικό σχολείο που παίζει, ερευνά και μαθαίνει. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μεταμορφώνεται σε μικρές εμπειρίες μάθησης και το μάθημα γίνεται μια διαρκής διαδικασία έρευνας με κέντρο το παιχνίδι και την ενεργή συμμετοχή μαθητών και δασκάλων. Παρότι το παιχνίδι βρίσκεται διαρκώς σε παράλληλο δρόμο με την τυπική εκπαίδευση, στο Παιχνιδαγωγείο συναντιούνται για «σοβαρό σκοπό». 

Έτσι, εναρμονίζεται με την Ελληνική και τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα και  με οργανισμούς όπως η UNICEF, η Επιτροπή Υπουργείων Παιδείας του Καναδά, το Εθνικό Σωματείο Εκπαιδευτικών της Μεγάλης Βρετανίας. Όλοι οι παραπάνω, όπως και το Παιχνιδαγωγείο, εισάγουν στρατηγικές που ενθαρρύνουν περισσότερο παιχνίδι στα δημοτικά σχολεία και αναγνωρίζουν ότι οι διεργασίες που προκύπτουν από το παιχνίδι διευρύνουν  το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δεξιότητες των παιδιών και είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μάθηση. 
Το σχολείο στο Παιχνιδαγωγείο σημαίνει και είναι ένα μέρος  με φωτεινές αίθουσες, όπου τα παιδιά ερευνούν, παίζουν και μαθαίνουν σε μικρές ομάδες. 

Ένα μέρος με φυσική αυλή για εξερεύνηση, για εμπέδωση γνώσεων και καλλιέργεια δεξιοτήτων της μελέτης περιβάλλοντος, της φυσικής αγωγής και των μαθηματικών. Εκεί, συναντιέται  μια συντονισμένη ομάδα ειδικών που δουλεύει με επίκεντρο την οικογένεια. Συχνά πραγματοποιούνται εξορμήσεις στη γειτονιά, το δάσος και την πόλη για πρακτική εφαρμογή τις ιστορίας, των μαθηματικών και της γλώσσας. Υπάρχει ένα κόκκινο-τιρκουάζ δωμάτιο για ελεύθερη έκφραση με τη μουσική, το χορό και το θέατρο. Καθημερινά εμφανίζονται ευκαιρίες για παιχνίδια και δραστηριότητες STEM που αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας αναπτύσσοντας τη λογικό-μαθηματική σκέψη και ένα  ατελιέ όπου οι ιδέες, η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών αποτυπώνονται μέσα από τις εικαστικές τέχνες.  Στο Παιχνιδαγωγείο, τα Αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες γίνονται αφορμή για επαφή και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο και έρευνα στο διαδίκτυο, ενώ πάντοτε υπάρχει χρόνος και χώρος για ελεύθερο παιχνίδι, το οποίο μέσα από την παρατήρηση και τη συμμετοχή των δασκάλων γεννάει ευκαιρίες για μάθηση, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.

Γι' αυτό και οι γονείς που προβληματίζονται και τους ενδιαφέρει να είναι φωτεινός ο δρόμος που θα ακολουθήσει το παιδί τους, ας απευθυνθούν στο νέο Δημοτικό Σχολείο του Παιχνιδαγωγείου, για να δώσουν τη δυνατότητα στο παιδί τους να δημιουργήσει τις δικές του διαδρομές μάθησης ώστε να οργανώνει τη σκέψη του μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, πλέον, καθημερινά. 

Info:  Ομήρου 28, Νέο Ψυχικό/ 210 6724288/ www.paixnidagogeio.gr