Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», ο κύριος Γεραπετρίτης σημείωσε πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και κάτι παραπάνω από 2 εκατ. δόσεις το μήνα, δηλαδή εμβολιασμό σε 1 εκατ. πρόσωπα μηνιαίως.

Ξεκινώντας από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ανέφερε πως υπάρχει μεν μια παγιοποίηση - προς μικρή ύφεση - του φαινομένου, αλλά «όχι με ρυθμό τέτοιο που να μας δημιουργεί ασφάλεια». Παραμένουν, άλλωστε, «δύο χαρακτηριστικά, εξαιρετικά ισχυρά», τόνισε. Το πρώτο είναι η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το δεύτερο είναι οι περιοχές που είναι ακόμη πάρα πολύ επιβαρυμένες επιβαρυμένες υγειονομικά.

«Δεν έχουμε δει τη μείωση, που θα περιμέναμε, σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο. Τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν στο να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοίΔεν πρόκειται να ανοίξει οτιδήποτε, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα έχουμε 1.230 κλίνες ΜΕΘ - Παραλάβαμε 557

Κληθείς να διευκρινίσει τη δήλωση, που είχε κάνει τις προάλλες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - μια δήλωση που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής - ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως οι ΜΕΘ είναι απολύτως αναγκαίο στοιχείο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση και «για τον λόγο αυτό έχουμε φροντίσει και έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί».

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως αυτό «ήταν το χρόνιο αίτημα των ιατρών, των εντατικολόγων να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ», ενώ διευκρίνσε πως «πριν από δύο χρόνια -και για να είμαι δίκαιος σε όλη τη Μεταπολίτευση- η εξεύρεση ΜΕΘ ήταν το πιο δύσκολο ζήτημα στο ελληνικό ιατρικό σύστημα. Με μεγάλη λίστα αναμονής και όλες οι ΜΕΘ ήταν γεμάτες. Σήμερα έχουμε περισσότερες από 1.230 κλίνες ΜΕΘ, είχαμε παραλάβει 557».

«Αν έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ΜΕΘ, αυτό δεν μπορεί να μας οδηγεί στο να αφήνουμε ανοιχτή την κοινωνία και την αγορά για να γεμίζουν οι ΜΕΘ», ανέφερε, τέλος, σημειώνοντας πως «σκοπός μας είναι να μην μπαίνουν οι άνθρωποι στις ΜΕΘ».

Να μην θυσιαστεί η ασφάλεια στο όνομα της ταχύτητας

Σχολιάζοντας τη διαπίστωση ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους εμβολιασμούς, ο υπουργός επικαλέστηκε τους «πολύ αυστηρούς» ευρωπαϊκούς κανόνες στην έγκριση σκευασμάτων:

«Δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για να έχουμε ταχύτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά».

Εξέφρασε, παράλληλα, την αίσθηση ότι ίσως η ΕΕ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της, μετά την πίεση από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. «Την ώρα αυτή πάντως ισχύει το γνωστό χρονοδιάγραμμα για παραλαβές τέλος Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου».

 

Διαβάστε ακόμα

Ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου τα καταστήματα εποχικών ειδών

Μόσιαλος: Η Ευρώπη καθυστερεί στην έγκριση του εμβολίου - Να παρέμβει η Ελλάδα στην Κομισιόν