Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στη φόρμα συγκατάθεσης για το εμβόλιο στην οποία εκτός από τον πολίτη χρειάζεται να υπογράψει και κάποιος επαγγελματίας από τον τομέα της υγείας.

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος η φόρμα πρέπει ν’ αλλάξει, καθώς είναι γιατρός, έχοντας σπουδάσει ιατρική και θεωρεί «προσβλητικό» να υπογράψει «επαγγελματίας υγείας».

«Πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν σπούδασα επαγγελματίας υγείας ούτε εγώ ούτε κανένας συνάδελφός μου, εγώ σπούδασα γιατρός και έχω σαφή επαγγελματική θέση. Βρίσκω προσβλητικό να υπογράψω κάτω από ένα χαρτί ως "επαγγελματίας υγείας" και αρνούμαι να το κάνω. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και από κάτω να υπάρχει υπογραφή γιατρού ή νοσηλευτή. Ν’ αναγράφεται με σαφήνεια αν αυτός που πήρε το ιστορικό που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι γιατρός, ήταν γιατρός, ήταν νοσηλευτής, ήταν επισκέπτης υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υπογραφή του πολίτη ανέφερε: «Η υπογραφή του πολίτου έχει την έννοια του ότι έχει ενημερωθεί και έχει ενημερωθεί γιατί θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι άμεσα για να λάβει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Γι’ αυτό είπαμε από την αρχή ότι η διαχείριση όλου αυτού του πράγματος πρέπει να έρθει στους γιατρούς, γιατί ο γιατρός είναι αυτός που θα συμβουλέψει ποιος πρέπει να το κάνει και ποιος δεν πρέπει».

Για το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων μέτρων σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη, ο κ. Εξαδάκτυλος

«Υπάρχουν κάποιες περιοχές στις οποίες φαίνεται να έχουμε κάποια αναζωπύρωση και για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα γιατί βρισκόμαστε σ’ ένα επίπεδο, όπου οι οιεσδήποτε εστίες που θα μπορούσαν ν’ αναζωπυρώσουν την κίνηση του ιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», τονίζοντας ότι παραμένουμε σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

«Τα μέτρα θα προσπαθούν να περιχαρακώσουν και να καταστείλουν το πρόβλημα. Προσπαθούμε να σταματήσουμε την κυκλοφορία του ιού», λέγοντας ότι τα μέτρα του παρθούν δεν «είναι απαραίτητο να είναι αστυνομικά, αλλά δράσεις πολύ ιδιαίτερες οι οποίες βοηθούν», αφού πλέον είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία του ιού μειώνεται η κίνηση των ανθρώπων, προσέθεσε.

«Περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»

Για τον λόγο που είναι «οριζόντια» τα μέτρα και περιλαμβάνουν και περιοχές οι οποίες δεν επιβαρυμένες επιδημιολογικά, ο κ. Εξαδάκτυλος, δήλωσε: «Η φωτιά πάει να σβήσει αλλά δεν έχει σβήσει κάπου. Σβήνει κάπου και ανάβει κάπου αλλού. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η χώρα είναι μικρή και τα περιθώρια έχουν στενέψει. Όσο βλέπουμε τους 550 ανθρώπους στην εντατική δεν θα πρέπει κανείς να νιώθει ότι εξαιρείται του προβλήματος».

«Επιπλέον βλέπουμε ότι αυτό που αναμένουμε από πλευράς παροχής εμβολίων δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε. Θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το συγκεκριμένο διάστημα για να ενισχυθεί περαιτέρω το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει με "αστραπιαία ταχύτητα" είναι να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία δίνει έναν αγώνα αλλά χρειάζεται περεταίρω ενίσχυση και αναδιάταξη. Τρίτον θα πρέπει ν’ αναθεωρηθεί ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, ο οποίος όπως έχει ανακοινωθεί δεν είναι ενθαρρυντικός στους ανθρώπους για να εμβολιαστούν. Πολλές διατάξεις είναι αποθαρρυντικές. Επίσης το ποσό των 12 εκατομμυρίων που προβλέπεται για το κλείσιμο των ραντεβού των συνανθρώπων μας, θα πρέπει να διατεθεί όχι για το κλείσιμο των ραντεβού, το οποίο παραδοσιακά γίνεται από τα ιατρεία όλης της χώρας, αλλά για την ενίσχυση των συναδέλφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

«Να δούμε τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ»

Για τον αν μπορούμε να φθάσουμε κάτω από τα 500 ημερήσια κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε: «Θέλω να ελπίζω ότι είναι εφικτό αν και αυτή τη φορά οι αριθμοί μας βασανίζουν. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να είμαστε πιο επίμονοι και να κοιτάξουμε πλέον και τους ανθρώπους που εξαιρούνται του απαγορευτικού, δηλαδή να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή στο κομμάτι της κοινωνίας που κινείται και να δούμε τι συμβαίνει. Όχι τόσο με το να το περιορίσουμε αλλά να βρούμε άλλους τρόπους για να ελέγξουμε το τι συμβαίνει», κατέληξε.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Ένας στους επτά ασθενείς που πήραν εξιτήριο, ξαναμπήκε στο νοσοκομείο ή πέθανε – Νέα έρευνα

«Καμπανάκι» Βατόπουλου: Εξετάζεται μείωση του ορίου των 9 ατόμων στα γιορτινά τραπέζια