Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους για φέτος σε Τρίκαλα και Ιωάννινα με τη Βασιλίτσα και τον Παρνασσό να «ντύνονται» στα λευκά.

Χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στα ορεινά των Τρικάλων και συγκεκριμένα στο Χαλίκι Ασπροποτάμου ενώ οι κάτοικοι των παρακείμενων χωριών αντίκρισαν τις πρώτες νιφάδες για τον φετινό χειμώνα.

Ο νομός Ιωαννίνων δέχθηκε επίσης την επίσκεψη του χιονιά, στη Μηλιά Μετσόβου, όπως και στο Μπιτσικέλι και το Συρράκο της Ηπείρου, σε υψόμετρο δηλαδή πάνω από 1.350 μέτρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, όμως οι Αρχές των περιοχών λαμβάνει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Χιόνια αναμένονται και στα ορεινά του νομού Φθιώτιδας ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στον Παρνασσό.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Χαμηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο 

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τα χιονιά στα ορεινά. Στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και από το απόγευμα στα υπόλοιπα τμήματά της. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στην Κρήτη.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, που κατά τόπους θα ενταθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς (1000-1200 μέτρα στα Βόρεια και 1200-1500 μέτρα στα νότια).

Γ. Θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα πνέουν στο Ιόνιο.

2. Το Σάββατο

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, από τις προμεσημβρινές ώρες τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (1000-1200 μέτρα στα βόρεια και 1200-1500 μέτρα στα νότια).

Γ. Θυελλώδεις άνεμοι (7-8 μποφόρ) ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στα πελάγη οι οποίοι στο Ιόνιο από αργά το απόγευμα θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Την Κυριακή

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού, βαθμιαία του βορείου Αιγαίου, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρώτικες περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα).

Μέτα το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Θυελλώδεις (7-8 και πιθανώς 9 μποφόρ) άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Δ. Από τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Φωτογραφίες & βίντεο: Kozanimedia.gr, trikalaola.gr, epirusgate.gr, epiruspost.gr