Ακόμη και drones θα επιστρατεύσει φέτος η ΕΛ.ΑΣ. στα μέτρα ασφαλείας -τα οποία θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με πέρυσι- για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μία επέτειος που λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, όσον αφορά τις «σχέσεις» αντιεξουσιαστών - Αστυνομίας.

Ήδη από την Πέμπτη έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερος από 5.000 αστυνομικούς όλων των Υπηρεσιών, ελικόπτερο και drones επιτήρησης. Οι αντιεξουσιαστές έχουν ήδη δείξει τις... προθέσεις τους, καθώς μόλις το βράδυ της Τετάρτης ομάδα δέκα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή των Εξαρχείων -στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Δηλιγιάννη- και τον υποχρέωσαν τον υπάλληλο να τους γεμίσει δύο μπιτόνια με βενζίνη. Οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι οι κουκουλοφόροι ήθελαν τη βενζίνη για να κατασκευάσουν βόμβες μολότοφ για τα... επικείμενα επεισόδια.

Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης είχαμε τα... προεόρτια, όταν ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από το Πολυτεχνείο και πέταξε περίπου 30-40 βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον δυνάμεων της διμοιρίας των ΜΑΤ, που σταθμεύει στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια.

Υπό την εποπτεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας επιβλέπει προσωπικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος έχει δώσει σαφείς εντολές σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς. Επίσης, έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών, ιδίως αυτών που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας. Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιθέσεων σε αστυνομικούς, σε περιπολικά οχήματα και κτίρια τμημάτων, οι «εξακριβώσεις στοιχείων» της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» σε αστυνομικούς, η επίθεση εναντίον αστυνομικών στο Εφετείο Αθηνών και η τοποθέτηση βόμβας έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό σε Αρχηγείο και ΓΑΔΑ.

Η μεγάλη ανησυχία των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι επίδοξοι «μπαχαλάκηδες» να μην συμμετάσχουν στις πορείες, αλλά να προετοιμάσουν τις επιθέσεις τους μέσα από τα πανεπιστήμια και τις καταλήψεις. Εκτός από το Πολυτεχνείο, «υψηλού κινδύνου» θεωρείται επίσης η ΑΣΟΕΕ, αλλά και το Χημείο και η Νομική. Ήδη από την Τετάρτη περίπου 50 άτομα έχουν καταλάβει αίθουσα πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σκοπό είχαν να δημιουργήσουν ορμητήριο ενόψει της σημερινής επετείου. Στο πλαίσιο αυτό, στην περιοχή των Εξαρχείων και πέριξ βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη και ενδέχεται να αποτελέσουν ορμητήρια καταδρομικών επιθέσεων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι και φέτος τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, με περίπου 27-28 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) και 28-29 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης), μία συνολική δύναμη περίπου 1000 αστυνομικών, καθώς -σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.- πρόκειται για υποστελεχωμένες διμοιρίες.