Μόλις 4 μήνες κράτησε η ελευθερία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο για λόγους υγείας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει όμως και πάλι στη φυλακή, καθώς τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 19 ετών.

Το δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε, πήρε την απόφαση ο πρώην υπουργός Άμυνας και παραλίγο πρωθυπουργός της χώρας το 1996, να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Εννέα από τους 16 στη φυλακή

Εννέα από τους συνολικά 16 καταδικασθέντες για τις «μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα, θα οδηγηθούν στη φυλακή, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, ένας ακόμα κατηγορούμενος θα εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι υπόλοιποι έξι καταδικασθέντες θα είναι ελεύθεροι.

Στη φυλακή οδηγούνται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος εκτίει και άλλη ποινή, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Γιώργος Κωνσταντάτος, ο Αστέριος Οικονομίδης και ο Νίκος Γεωργουλάκης.

Κάποιοι από αυτούς επιστρέφουν, ουσιαστικά, για την υπόθεση στη φυλακή και ο Εισαγγελέας Εκτελέσεων Ποινών θα αποφασίσει εάν και πόσο θα παραμείνουν στη φυλακή, με βάση τον χρόνο που έχουν ήδη εκτίσει και κάποιοι οδηγούνται για πρώτη φορά στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ποιοι μένουν εκτός φυλακής

Το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή των ποινών που επιβλήθηκαν σε πέντε καταδικασθέντες. Πρόκειται για τους Νίκο Ζήγρα, Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου και Νίκο Καρατζά. Η ποινή τους μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ ημερησίως ενώ το Δικαστήριο όρισε για τους τέσσερις πρώτους να καταβάλλουν τα χρήματα της μετατροπής της ποινής τους σε 36 δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Επίσης, έδωσε προθεσμία για την καταβολή του ποσού στον Νίκο Καρατζά.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη σχετικά με αιτήματα των καταδικασθέντων για επιστροφή κατασχεθέντων και παρεμφερή θέματα που έχουν τεθεί.  Και σήμερα θα παραμείνουν στο Τμήμα Μεταγωγών όσοι παρόντες κατηγορούμενοι πρόκειται μετά το πέρας της διαδικασίας να οδηγηθούν στη φυλακή.