Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. στο Κορωπί, «ξηλώνοντας» παράλληλα ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης. 

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν τις πληροφορίες και με τη συνδρομή συναδέλφων τους της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, προχώρησαν σε μεγάλη επιχείρηση το βράδυ της Τρίτης 23 Οκτωβρίου. Στον χώρο του εργοστασίου εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας 52χρονος ομογενής, τη στιγμή που αποσυναρμολογούσε και φόρτωνε σε φορτηγό επικαθήμενο, μηχανολογικό εξοπλισμό προερχόμενο από την πλήρη μονάδα γραμμής παρασκευής λαθραίων τσιγάρων και διαφόρων υλικών παρασκευής. 

Σε βάρος του, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη 50χρονου ομογενούς που ταυτοποιήθηκε ως μέλος της συμμορίας που μίσθωνε τον παραπάνω χώρο και αναζητείται, σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της συμμορίας και για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (24-10-2018) στο χώρο του εργοστασίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήρης αποσυναρμολογημένη γραμμή παραγωγής ράβδων καπνού (τσιγάρα),
  • πλήρης αποσυναρμολογημένη γραμμή παραγωγής συσκευασίας τσιγάρων σε πακέτα (πακεταριστική μηχανή),
  • πλήθος πρώτων υλών για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων (φίλτρα, ρολά τσιγαρόχαρτου, σελοφάν, ρολά αλουμινόχαρτου κ.ά.),
  • μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κ.ά.),
  • μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ),
  • 148 κούτες καπνού, συνολικού βάρους 23,7 τόνων περίπου,
  • 20 παλέτες με πλήθος κομματιών χάρτου που έφεραν παράνομα ετικέτες διαφόρων εταιρειών και
  • πλήθος ελαττωματικών παραχθέντων τσιγάρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του χώρου υπήρχαν υποδομές φιλοξενίας τουλάχιστον 10 ατόμων-εργατών (υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνια κλπ). Εκτιμάται ότι από την κατάσχεση των παραπάνω καπνικών προϊόντων απετράπη οικονομική ζημία 3.700.000 ευρώ περίπου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από τη διαφυγή καταβολής ανάλογων φόρων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη έτερων συνεργών.