Για «πράξη εθνικής ταπείνωσης και προσβολής των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών της πατρίδος μας» κάνουν λόγο 14 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων σε κοινή τους δήλωσης, σχετικά με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους επικηρύξει λίγες ώρες πριν την άφιξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι επικηρύξεις αυτές, έχουν στόχο «την επίδειξη αυταρχικότητας, επιθετικότητας και παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας». Σύμφωνα με τους 14 πρώην πρόεδρους η τακτική του Τούρκου πρόεδρου παραπέμπει «σε μεθόδους πολιτικού υπόκοσμου, που ουδεμία έχουν σχέση με τον διεθνώς αναγνωρισμένο νομικό πολιτισμό».

Ακόμη, οι 14 καλούν «τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, που πλήττουν πανανθρώπινες αξίες και γυρίζουν σε εποχές που το δίκαιο του ισχυρού κυριαρχούσε στις διεθνείς σχέσεις», αλλά καλούν και την Ελληνική Κυβέρνηση «να δώσει την πρέπουσα και οφειλόμενη απάντηση στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντί να υποχωρούν κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα και να διασφαλίσει την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

Την δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων: Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος (Αθηνών), Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος (Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κυμπαρίδης (Ροδόπης), Δημήτρης Κωστόγιαννης Τρίπολης, Κώστας Σαρρής Ρόδου, Θόδωρος Καζάς Ναυπλίου, Κοντόγιαννης Δημήτρης Τρικάλων, Καπετανίδης Χρήστος Ορεστιάδος, Δημητράκουλας Κώστας (Σπάρτης), Ζώης Ανδρέας και Υφαντής Λεωνίδας (Αγρινίου) και Μπίνιος Λουκάς (Λειβαδιάς).