Φως στα αίτια της δολοφονίας των τριών γυναικών στον Έβρο προσπαθούν να ρίξουν οι αστυνομικοί και ο ιατροδικαστής που συμμετέχουν στις έρευνες.

Οι γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες με χτυπήματα σε λαιμό και στήθος. Το μαχαίρι του εγκλήματος βρέθηκε στο σημείο και είναι στρατιωτικού τύπου. Πρόκειται για ένα οδοντωτό μαχαίρι που χρησιμοποιείται από κυνηγούς ή και δύτες. Το μαχαίρι μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να ανιχνευθούν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Κρίσιμο στοιχείο για τις έρευνες αποτελεί επίσης και ένα κινητό το οποίο βρέθηκε δίπλα από τη σορό της μεγαλύτερης εκ των τριών γυναικών. Σύμφωνα με το Έθνος, το κινητό ήταν ακόμα σε λειτουργία, παρά το γεγονός ότι οι δολοφονίες έγιναν 3-5 μέρες προτού βρεθούν τα πτώματα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.

Οι τρεις γυναίκες εντοπίστηκαν στην παρόχθια περιοχή του Πραγγίου Έβρου, από έναν αγρότη που εκείνη την στιγμή ακολουθούσε τον αγροτικό δρόμο για να φτάσει στο χωράφι του.

Ο ιατροδικαστής ολοκλήρωσε την πρώτη εξέταση και διαπίστωσε ότι τα δύο κοριτσάκια, το μικρότερο 12-15 ετών, το μεγαλύτερο 17-20 ετών δίπλα-δίπλα, δεμένες πισθάγκωνα, τοποθετημένες στα γόνατα να κοιτούν προς την ίδια πλευρά και με μόνα τραύματα, δύο βαθιά και θανατηφόρα χτυπήματα με μαχαίρι στον λαιμό τους. Περίπου 10 μέτρα πιο μακριά βρέθηκε η άλλη γυναίκα ηλικίας έως 35 ετών, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Το κίνητρο της ληστείας έχει αποκλειστεί καθώς πάνω τους βρέθηκαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά όχι οι ταυτότητές τους.

Οι Αρχές εξετάζουν τρία σενάρια. Ως πιθανότερο θεωρείται να υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις γυναίκες και τον λαθροδιακινητή και ο διαπληκτισμός να έφθασε στο έγκλημα. Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με ενδοοικογενειακή διένεξη. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η συγγενική σχέση των γυναικών, εξετάζεται ο δράστης να προέρχεται από το ίδιο περιβάλλον και να προηγήθηκε διένεξη που αφορούσε λόγους ήθους, όπως έλεγαν αστυνομικοί στα σύνορα.

Το άλλο σενάριο έχει να κάνει με οργανωμένη εκτέλεση για θρησκευτικούς λόγους, που θεωρείται το πιο απίθανο, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προηγήθηκε καταδίωξη και οι γυναίκες να εκτελέστηκαν και από ξένους στρατιωτικούς που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος ως μετανάστες.

Οι απαντήσεις θα αρχίσουν να δίνονται μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ούτε η ακριβής καταγωγή των θυμάτων. Ο ιατροδικαστής μίλησε για μετανάστριες, που μπορεί να προέρχονται από μία ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Πάντως στην έκθεση γίνεται λόγος για «Ασιάτισσες».

Το Σάββατο αναμένεται να γίνει η νεκροτομή και να εξεταστούν αναλυτικότερα τα ευρήματα του ιατροδικαστή.