Δύο κινητά τηλέφωνα, ένα που βρέθηκε στην κατοχή του 56χρονου Βέλγου που βρέθηκε νεκρός στον πεζόδρομο της οδού Φανοσθένους στο Νέο Κόσμο κι άλλο ένα που είχε ο 32χρονος Αλβανός που συνελήφθη στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, οδήγησαν τις Αρχές στην εξιχνίαση της δολοφονίας - μυστήριο το καλοκαίρι του 2017.

Ο 56χρονος Λουίτζι Βαντσέρι, περίπου μία ώρα πριν τη δολοφονία του στις 16 Ιουνίου 2017 είχε λάβει sms, που έγραφε τη διεύθυνση και την ώρα που θα συναντούσε τρεις Αλβανούς στο Νέο Κόσμο. Αποστολέας του μηνύματος ήταν ο 32χρονος που συνελήφθη στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ -δείγμα του πόσο άτρωτος ένιωθε- ήταν πως είχε ακόμη στην κατοχή του το κινητό τηλέφωνο απ’ το οποίο συνομιλούσε με τον Βέλγο «τουρίστα». Εκεί θα συζητούσαν για ένα φορτίο ναρκωτικών. Τελικά πήγε σε «ραντεβού θανάτου», καθώς ο 32χρονος Έντζον Μετάι και οι συνεργοί του (ο «Τόνι» και ο «Βίνι») που αναζητούνται από τις Αρχές τον εκτέλεσαν με μία σφαίρα πίσω από το κεφάλι. 

Ο Βαντσέρι είχε φτάσει αεροπορικώς στην Αθήνα, έξι μέρες πριν από τη δολοφονία του και διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην οδό Καραγιώργης Σερβίας. Από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισε το ενδεχόμενο της ληστείας, καθώς στην τσέπη του παντελονιού του βρέθηκαν 1.000 ευρώ μετρά. Μετά από σχετικό αίτημα στην Interpol ήρθε στην Ελλάδα ο φάκελος του, όπου περιγράφονταν ως αρχηγικό μέλος κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά στην Ε.Ε. (Βέλγιο, Ισπανία και Ελβετία) και στην Λατινική Αμερική (Κολομβία). 

Η απαγωγή και το «συμβόλαιο θανάτου»

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν αποφασιστεί το σχέδιο δολοφονίας του 56χρονου Βέλγου, ο 32χρονος Αλβανός είχε απαγάγει αδελφικό φίλο και συνεργάτη του Λουτζί Βαντσέρι, στην προσπάθειά του να πάρει πίσω λεφτά που χρώσταγε ο 56χρονος Βέλγος σε καρτέλ ναρκωτικών. Μάλιστα, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να καταβληθούν λύτρα, για να αφεθεί ελεύθερος ο φίλος του 56χρονου στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Ο Έντζον Μετάι έδωσε ραντεβού στο θύμα στην οδό Φανοσθένους 14 στο Νέο Κόσμο. Το τελευταίο μήνυμα του Βέλγου έγραφε: «Οκ. Πηγαίνω τώρα». 

Αυτό που δεν ήξερε φεύγοντας από το ξενοδοχείο του στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, στο Σύνταγμα, ήταν ότι πήγαινε σε παγίδα θανάτου. Σε βάρος του είχε υπογραφεί συμβόλαιο εκτέλεσης, για χρέος του προς καρτέλ. Ο 32χρονος Αλβανός μαζί με δύο άτομα ακόμα είχαν βολιδοσκοπήσει πάρκο στην οδό Φανοσθένους. Ο Βέλγος έφτασε στο σημείο και έδωσε το χέρι του για να χαιρετήσει στον 32χρονο, τον οποίο γνώριζε από παλιότερες «δουλειές» για ναρκωτικά. 

Τότε, οι δύο συνεργοί του Αλβανού προσέγγισαν τον 56χρονο από πίσω, με τον έναν εξ αυτών να τον πυροβολεί με 32άρι περίστροφο εξ επαφής στο κεφάλι, πίσω από το αυτί.