Το άγαλμα που έχει γίνει αιτία για σφοδρές αντιπαραθέσεις έπεσε από το βάθρο του στο Παλαιό Φάληρο και έσπασε.

Το Phylax, ο έκπτωτος άγγελος του Παλαιού Φαλήρου, δημιούργημα του γλύπτη Κωστή Γεωργίου έπεσε από το βάθρο του τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η πτώση είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει σε πολλά κομμάτια και ενώ αρχικά είχε κυκλοφορήσει πως για όλα ευθύνονταν οι θυελλώδεις άνεμοι, ο δήμαρχος αντικρούει τον ισχυρισμό.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Χατζάκης μιλώντας στην Καθημερινή ότι «ανθρώπινο χέρι και όχι οι άνεμοι, έριξαν το άγαλμα από τη θέση του».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη κουκουλοφόροι «είχαν ένα μεγάλο φορτηγό και απείλησαν τον καντινιέρη πριν ρίξουν το άγαλμα, λέγοντάς του, πως αν μιλήσει θα του κάψουν την καντίνα». Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι κουκουλοφόροι τράβηξαν το άγαλμα με τζιπ, αφού πρώτα το είχαν δέσει με σχοινιά.

Ο κ. Χατζάκης είπε πως «το περιστατικό συνέβη στις 3 τα ξημερώματα κι εγώ ενημερώθηκα στις 4» ενώ ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Γεωργίου προκειμένου το άγαλμα να επισκευαστεί αφού έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια.

Το άγαλμα Phylax έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με πολλούς να υποστηρίζουν πως είναι αντιχριστιανικό. Το γλυπτό έχει βανδαλιστεί με λευκές μπογιές ενώ μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και πορεία για την απομάκρυνση του από το σημείο.