Η Αθήνα ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η ανακοίνωση έγινε στη Λισαβόνα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο.

Μαζί με την Αθήνα, το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούσαν η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία).

Το βραβείο Καινοτομίας αφορά τις πρακτικές και τις μεθόδους που ανέπτυξε ο Δήμος Αθηναίων όσον αφορά στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε συγκινημένος για τη διάκριση της Αθήνας και την αναγνώριση του τρόπου που δουλεύει.

«Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό είναι που επιβραβεύεται σήμερα. Ο διαφορετικός τρόπος που επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας και να γίνουμε το παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που – όπως κι εμείς – βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές. Μάθαμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια μέσα από τη συνεργασία. Γίναμε καλύτεροι μέσα από την κοινή προσπάθεια. Σπάσαμε στεγανά και ήρθαμε κοντά. Πολίτες, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες και αιρετοί εκπρόσωποι, δημιουργήσαμε μαζί ένα νέο σύνολο ποικίλλων οικοσυστηματων. Μια νέα πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν. Με τον δήμο σε ρόλο περήφανου μαέστρου, που βλέπει την ταλαντούχα ομάδα του να δημιουργεί και να διαπρέπει. Αποδείξαμε ότι η καινοτομία είναι κουλτούρα και μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα. Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Το βίντεο της υποψηφιότητας: