Στο προαύλιο, την υποδέχθηκαν τα νήπια της ΓΣΑ, τα οποία και ήταν… σε τέλεια παράταξη, ενώ έσπευσαν να τη χαιρετήσουν μαθητές και καθηγητές της σχολής.

Συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια της ΓΣΑ Αννέτε Μπρούνκε-Κούλιγκ, αλλά και άλλα στελέχη του σχολείου, όπως τον Έλληνα υποδιευθυντή Βασίλη Τόλια, και παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Γιενς Πλέτνερ, η κ. Μέρκελ οδηγήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη Aula, το αμφιθέατρο του σχολείου, όπου συζήτησε για αρκετή ώρα με 9 μαθητές της ΓΣΑ για το μέλλον της Ευρώπης.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η μαθήτρια Δανάη Ζολώτα, ενώ, σημειωτέον, στο πάνελ βρέθηκαν και οι μαθητές Θεόδωρος Σφακιανάκης και Άγγελος Πέτροβιτς οι οποίοι είχαν έρθει πρώτοι μεταξύ 450 μαθητών στον ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό ντιμπέιτ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Παλαιά Βουλή.

Εισαγωγικά, όταν ρωτήθηκε για το τι σκέπτεται όταν ακούει τη λέξη Ευρώπη, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι σκέφτεται «το μέλλον μας», ενώ αναφέρθηκε στις πολλές φορές σύνθετες, αλλά και απαραίτητες διαδικασίες για την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας την ανάγκη «να συνεχίσουμε να συζητάμε». Αναφέρθηκε, δε, και στις τάσεις ευρω-απομονωτισμού, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι επικίνδυνο, με τους παριστάμενους να τη χειροκροτούν. Ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό, αλλά και για τη δυναμική του Brexit.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και, ως αναμενόταν, η Καγκελάριος κέρδισε ακόμα έναν γύρο ζεστού χειροκροτήματος με την ολοκλήρωσή της.

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε πως αναλαμβάνει πλήρως τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών ενώ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη