Ειδικότερα, οι πυκνές χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, στάθηκαν η αφορμή για να αυξηθεί απότομα η έκταση χιονοκάλυψης στη χώρα.

Μέχρι την επέλαση της «Ωκεανίδας», η πορεία της χιονοκάλυψης κινούνταν λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον Φεβρουάριο. Μετά όμως το κύμα κακοκαιρίας, η έκταση της χιονοκάλυψης αποτελεί ρεκόρ από το 2004 για το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με τα χιόνια να καλύπτουν το 35% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας, δηλαδή 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το meteo.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το 1,5 μέτρο, ενώ στα ορεινά της Κρήτης πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Την ίδια ημέρα πέρυσι, στις 23 Φεβρουαρίου 2018, κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Λητώ», η χιονοκάλυψη είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με κόκκινη καμπύλη παρουσιάζεται η ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2018 και 23 Φεβρουαρίου 2019 και με μαύρη καμπύλη η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης την περίοδο 2004 – 2018:

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η έκταση της χιονοκάλυψης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για περιοχές στις οποίες υπήρχε πυκνή νέφωση. Για παράδειγμα, δεν φαίνονται τα χιόνια στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας, οπότε η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης πιθανόν να ήταν λίγο μεγαλύτερη αυτή που παρουσιάζουμε.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή 

Πιο σκληρά δοκιμάστηκε η δυτική Κρήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων. Ειδικότερα, από την 1η Φεβρουαρίου έως το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου ο αθροιστικός υετός έφτασε στα 1.202 χιλιοστά, αριθμό ρεκόρ για κατοικημένη περιοχή στην Ευρώπη.

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Η Ωκεανίς έφερε εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής και στην υπόλοιπη δυτική Κρήτη, από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου έως το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου. Στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, η Ωκεανίς έφερε και θυελλώδεις ανέμους, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο και στα δυτικά του Κορινθιακού Κόλπου.