«Ο Κατσίφας ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι’ αυτό που έγινε» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αναφερόμενος στον θάνατο του 35χρονου την Κυριακή 28 Οκτωβρίου από πυρά της αλβανικής αστυνομίας.

«Αλλά καλύτερα θα μας τα έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ξέρει καλύτερα», προσέθεσε ο Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και ενώ η σορός του 35χρονου δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην οικογένειά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, που περιλαμβάνεται στη Συνταγματική Αναθεώρηση, και για την οποία αναμένεται να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή που θα έχουν σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το romfea.gr, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει σε σχόλιο ότι σε παλιά δελτία Τύπου της Ιεραρχίας, αλλά και της ΔΙΣ μια από τις κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας ήταν ότι κράτος και Εκκλησία αφορά το έθνος, το ελληνικό, και δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτό, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε: 

«Για να το καταλάβετε καλύτερα, πρέπει να σκεφτούμε ότι εκτός Ελλάδος είναι άλλη μια Ελλάδα, άλλα τόσα εκατομμύρια. Αυτούς τους ανθρώπους τους απεμπολούμε;

Τους διώχνουμε; Δεν είναι Έλληνες; Βλέπω ότι τώρα θέλουμε και την ψήφο τους. Είναι πράγμα που πρέπει να το κουβεντιάσουμε. Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα, με μια πρόχειρη σκέψη, με πρόχειρα πράγματα, να θέλουμε να καθιερωθούν. Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο -όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία-, η Ελλάδα ως έθνος, όχι ο Ελλαδισμός, αλλά ο Ελληνισμός.

Και αυτό το ξεχνάμε. Επομένως, είναι μια ευκαιρία όλα αυτά, και η ανανέωση του Συντάγματος και οι μεταξύ μας διαφορές να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν τον λαό μας. Είτε λέγεται Εκκλησία είτε λέγεται Πολιτεία».

Πηγή: romfea.gr