Ιογενούς αιτιολογίας χαρακτηρίζεται η επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό, την ώρα που τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 530 μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Καθαρό και ασφαλές φαίνεται ότι είναι το νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης, σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού, και τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων ασθενών που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας επιβεβαιώνουν, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ότι η επιδημία γαστρεντερίτιδας είναι ιογενούς αιτιολογίας.

Οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε σχετική ύφεση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζονται είναι κάθε ημέρα και μικρότερος. 

Παρά το γεγονός ότι ο ιός χαρακτηρίζεται επιθετικός τα συμπτώματα στους ασθενείς είναι σχετικά ήπια. Από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα περιστατικά χρειάστηκε τουλάχιστον 130 ασθενείς να φιλοξενηθούν στην μονάδα βραχείας νοσηλείας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ 23 παιδιά μπήκαν για λίγες ώρες στην παιδιατρική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Παράλληλα σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή ασθενών στην παθολογική Κλινική με υποκείμενα νοσήματα και δόθηκε η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη χθες στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.