Έχοντας προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται σε υποχώρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ξεμπερδέψαμε με τα κρύα καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέα κύματα ψύχους που θα ενταθούν τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου. 

Για την ημέρα των Θεοφανείων, σχετικά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στα ηπειρωτικά με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και τοπικές βροχές στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο και πιθανόν στη Δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στον Έβρο, αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες να σημειωθεί παγετός τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και στα βόρεια τοπικά ολικός, ενώ τις βραδινές ώρες στο Βόρειο Αιγαίο αναμένονται βροχές ή χιονόνερο και στη Χαλκιδική χιονόνερο ή χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.  

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τη Δευτέρα και από τα βόρεια, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με ψυχρότερες αέριες μάζες να κινούνται προς τη χώρα μας, με χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο το νέο κύμα κακοκαιρία δεν αναμένεται να έχει την ίδια διάρκεια με την «Σοφία» και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Θεσσαλία και Κ. Μακεδονία

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας για την «αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

Στην Περιφέρειας Θεσσαλίας:
- τους Δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
- τους Δήμους Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων
- τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας  και
- τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
- οι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου
- οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Σιθωνίας του Δήμου Σιθωνίας
- η Δημοτική Κοινότητα Συκέας και η Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας
- οι Δημοτικές Ενότητες Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και
- οι Τοπικές Κοινότητες Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές

Ακόμη, σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές στη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χωρίς ρεύμα έμειναν από χθες το μεσημέρι και για 24 ώρες πολλά χωριά στη βόρεια Εύβοια. Τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν σήμερα το μεσημέρι.