Σε σημαντικές καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού στα Α.Τ. και τα Τ.Α. που διογκώνονται μετά τις έκτακτες αποσπάσεις αστυνομικών στα ΜΑΤ, προχωρά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., εξηγούν ότι η διαταγή της ΓΑΔΑ «έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο χαμηλόβαθμο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στους διοικητές των Υπηρεσιών αυτής, όπου οι τελευταίοι διατάσσονται να επιλέξουν άτομα, αφενός για την περαιτέρω αποδυνάμωση των Υπηρεσιών που προΐστανται, αφετέρου για την περαιτέρω απεμπλοκή δυνάμεων από την πραγματική αστυνόμευση». Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά θέτει μια σειρά ερωτήματα προς τους επιτελείς του Σώματος:

1. Για ποιο λόγο εξαιρούνται υπηρεσίες οι οποίες ανήκουν στο Αρχηγείο;

2. Για ποιο λόγο εξαιρούνται οι υπηρεσίες φύλαξης επισήμων και ευπαθών στόχων;

3. Για ποιο λόγο εξαιρούνται κάποιες υπηρεσίες που ανήκουν στη ΓΑΔΑ;

4. Ποιο το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων Αστυνομικών Διευθύνσεων;

5. Ελήφθη υπόψη καθόλου η σοβαρότατη υποστελέχωση των Υπηρεσιών που επιλέχθησαν και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτών;

6. Για ποιο λόγο έως σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί το προαναφερόμενο προεδρικό διάταγμα, όπως προτείναμε, έτσι ώστε ήδη να έχει ενισχυθεί η ΔΑΕΑ με νεοεξερχόμενους αστυφύλακες;

Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σπύρος Λιότσος και η Γενική Γραμματέας, Αργυρώ Μαλαχία, τονίζεται ότι:

  • Το Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου, έχει οργανική δύναμη (πρέπει να έχει δηλαδή) 114-116 χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, αλλά η παρούσα δύναμή του είναι 60- 63, ήτοι λιγότεροι κατά 45% περίπου.
  • Το Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων - Νέου Φαλήρου, έχει οργανική δύναμη (πρέπει να έχει δηλαδή) 84-86 χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, αλλά η παρούσα δύναμή του είναι 44-47, ήτοι λιγότεροι κατά 48% περίπου.
  • Το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Ι. Ρέντη, έχει οργανική δύναμη (πρέπει να έχει δηλαδή) 48-50 χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, αλλά η παρούσα δύναμή του είναι 23-25, ήτοι λιγότεροι κατά 50% περίπου.

«Το ίδιο ισχύει (περίπου) και στα υπόλοιπα Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας και Αστυνομικές Υπηρεσίες εδαφικής αρμοδιότητας της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά, από όπου ζητείται να προταθούν οι προς απόσπαση αστυνομικοί», συμπληρώνουν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και επισημαίνουν πως «είναι λοιπόν απολύτως κατανοητό ότι, εκτός του τρόπου και της επιλογής που διατάσσονται οι Αστυνομικές Διευθύνσεις να εκτελέσουν την παραπάνω διαταγή, το ήδη υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα διογκωθεί περαιτέρω!! Παράλληλα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν περισσότερο οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, με άμεσο κίνδυνο να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν προς όφελος της ασφάλειας του πολίτη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και να καταστρατηγούνται σίγουρα τα δικαιώματα του προσωπικού (υπερεργασία, αύξηση οφειλομένων ημερήσιων αναπαύσεων κ.α.)».

Τέλος το προεδρείο της Ένωσης ζητά από την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «να αφουγκραστεί τις αγωνίες μας για την κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού από την πλευρά της φυσικής ηγεσίας και να αποδεχτεί τα επιχειρήματά μας, δίνοντας τις απαραίτητες εντολές, ώστε να ανακληθεί η εν λόγω διαταγή της περαιτέρω αφαίμαξης του προσωπικού των Υπηρεσιών του Πειραιά και να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ασφάλεια του πολίτη».