Μόνο τυχαία δεν είναι ημέρα που οι κουκουλοφόροι επέλεξαν να «χτυπήσουν» με μία καταδρομική ενέργεια υψηλού ρίσκου το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Η πρεμιέρα του σχεδίου «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», δηλαδή της εμφανούς αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας , ήταν αυτό που ήθελαν οι κουκουλοφόροι για να δείξουν ότι μπορούν να δρουν ως συντονισμένη ομάδα κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας και χωρίς να γίνεται ούτε μία προσαγωγή.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μπαίνουμε σε μία περίοδο -τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και την επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια)- επιθέσεων εναντίον αστυνομικών στόχων. Πέρασε στα ψιλά, αλλά η προκήρυξη για την καταδρομική ενέργεια στο Αστυνομικών Μέγαρο Πατρών ανέφερε ξεκάθαρα ότι στόχος ήταν να υπάρξει νεκρός. 

«Από την έφοδο μας, το ένα φυλάκιο τυλίχθηκε στις φλόγες, με το σκοπό δυστυχώς να αποφεύγει τα χειρότερα», ανέφερε το κείμενο ανάληψης ευθύνης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Την ίδια ώρα, μία ομάδα ιδιαίτερα «δραστήριων» νεαρών αναρχικών -Ελλήνων, Αλβανών, Ιταλών κ.ά. εθνικοτήτων- έχουν εξαφανιστεί από τα στέκια των Εξαρχείων, δείγμα πως «κάτι ετοιμάζεται».

Η δέκατη επίθεση στη τμήμα την περίοδο 2015-2018

Η επίθεση στο Α.Τ. Ομονοίας, η δέκατη την περίοδο 2015-2018, έδειξε και κάτι ακόμα. Ότι πλέον οι αστυνομικοί δεν  καλούνται να αντιμετωπίσουν μεμονωμένους «μπαχαλάκηδες», αλλά οργανωμένες ομάδες, με επιχειρησιακό σχέδιο και αρκετά «πολεμοφόδια», που έχουν τη δυνατότητα να δρουν ανενόχλητες στο κέντρο των Αθηνών. Έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζε στο «Reader» την εκτίμηση ότι «επειδή γνωρίζουν πως πέριξ των Εξαρχείων υπάρχουν συνάδελφοι - παρατηρητές της Ασφάλειας, οι δράστες της επίθεσης κινήθηκαν από δρόμους που δεν μας έχουν συνηθίσει, όχι ως μπουλούκι και συνενώθηκαν λίγο πριν την καταδρομική επίθεση». 

Πρόκειται για μία τακτική που θυμίζει αρκετά «Ρουβίκωνα» -χωρίς να προκύπτει κάποια σύνδεση, για την ώρα-, με την αναρχική ομάδα να έχει δώσει... μαθήματα στο πως γίνονται αιφνιδιαστικές ενέργειες.