Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες ύστερα από σχετική απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη της Κυριακής στη Νίκαια με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων ενώ αυτή τη στιγμή τα μπλόκα που έχουν στηθεί στη χώρα φθάνουν τα 15. Η πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη για συνάντηση την Τετάρτη δείχνει για την ώρα να πέφτει στο κενό καθώς οι αγρότες ζητούν συνάντηση με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο. 

Παράλληλα,  σήμερα ή αύριο οι αγρότες θα προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα του βάμβακος.

Οι αγρότες ζητάνε, μεταξύ άλλων, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση του ακατάσχετου στις 12 χιλιάδες ευρώ συν 3 χιλιάδες για κάθε παιδί.

Ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος από το μπλόκο της Νίκαιας μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι στα θέματα που απασχολούν τους αγρότες εντάσσονται και ζητήματα οικονομικά και ενεργειακά και για το λόγο αυτό δεν αρκεί μια συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη. Για το λόγο αυτό, ζητούν συνάντηση με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραστούν. «Η απόφαση που λάβαμε αφορά σε συνάντηση και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, όχι μόνο με τον κ. Αραχωβίτη. Υπάρχουν και θέματα ενέργειας όπως είναι το ζήτημα της ΔΕΗ και το net metering , τα οποία αφορούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και οικονομικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε με την κυρία Παπανάτσιου για παράδειγμα. Η πρόταση του κυρίου Αραχωβίτη δεν είναι σε κακό δρόμο όμως πρέπει να είναι ολοκληρωμένη από την πλευρά της κυβέρνησης, και αν αυτό γίνει τότε θα δούμε θετικό το θέμα του διαλόγου και της συνάντησης». 

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν την Κυριακή, οι  παραγωγοί θα πραγματοποιούν δίωρους συμβολικούς αποκλεισμούς του εθνικού και επαρχιακού δικτύου στα σημεία όπου έχουν στήσει τα μπλόκα τους. 
Οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, θα κάνουν νέα σύσκεψη  τη Δευτέρα το απόγευμα ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκλειστούν τα Τέμπη ή ο κόμβος του Πλατύκαμπου. 

Σημειώνεται ότι από χθες οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στα Μάλγαρα ενώ κλειστή παραμένει για όγδοη ημέρα η εθνική οδός Αθήνας- Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Πάντως όπως ανέφερε ο κ. Σιδηροπουλος μιλώντας στο insider.gr, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά «δεν τίθεται θέμα να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα» όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. 

Κάλεσμα από Αραχωβίτη για συνάντηση την Τετάρτη

Από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης με δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλεί τους αγρότες σε συνάντηση σημειώνοντας ότι «στα πλαίσια του διαρκούς διαλόγου που έχουμε με τους αγρότες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί την Επιτροπή των Μπλόκων την Τετάρτη το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για συζήτηση επί των αιτημάτων που έχουν τεθεί και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο διαρκής διάλογος επιλύει τα προβλήματα, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα και μια σειρά αιτημάτων έχει επιλυθεί».