Περισσότερους από 3.000 προκαποδιστριακούς δήμους όλης της Ελλάδας θα εξυπηρετεί γραφείο του Κτηματολογίου το οποίο λειτουργεί από σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, στο Κεντρικό Γραφείο, το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων, οι πολίτες µπορούν να πληροφορηθούν για ό,τι αφορά τη διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσµίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισµού του ακινήτου τους µέσω των εφαρµογών του Ελληνικού Κτηµατολογίου, τα τέλη κτηµατογράφησης, να εντοπίσουν τα ακίνητά τους στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηµατολογίου και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.

Δικηγόροι και τοπογράφοι µηχανικοί θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες από ∆ευτέρα έως Παρασκευή (08.00- 16.00) και την Τετάρτη (08.00-20.00).

Οι πολίτες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ταχύτερα, θα πρέπει να έχουν µαζί τους απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου τους (π.χ. συµβόλαιο), του πιστοποιητικού µεταγραφής, του τοπογραφικού (εάν υπάρχει), του δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, καθώς και εγγράφου µε τον ΑΦΜ τους.

Οι περιοχές που θα εξυπηρετεί το γραφείο είναι:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Περιφερειακές Ενότητες: Βοιωτίας, Φωκίδος, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Περιφερειακές Ενότητες: Σάµου, Ικαρίας και Χίου.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Περιφερειακές Ενότητες: Καλύµνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Περιφερειακές Ενότητες: Θάσου, Ροδόπης, ∆ράµας και Ξάνθης.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Περιφερειακές Ενότητες: Χαλκιδικής και Πιερίας.

Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας: Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς και Φλώρινας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Αρτας και Πρέβεζας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Περιφερειακές Ενότητες: Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Περιφέρεια Κρήτης: Περιφερειακή Ενότητα: Ηρακλείου, Νότιο Ηράκλειο, µόνο οι ΟΤΑ Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μίνωα, Πεδιάδας και Φαιστού.

Το Κεντρικό Γραφείο στο Γαλάτσι θα εξυπηρετήσει και τις ΠΕ Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήµνου και Λέσβου και Μαγνησίας και Σποράδων. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Γρεβενών εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηµατογράφησης Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 90), ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις ΠΕ Μεσσηνίας και Λασιθίου θα εξυπηρετούνται, µετά τις 22 Μαρτίου 2019, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 στην Αθήνα.

Ποιους δεν εξυπηρετεί

Όπως αναφέρει το Έθνος, από το γραφείο δεν θα εξυπηρετούνται ορισµένοι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.

Συγκεκριµένα από την ΠΕ Ιωαννίνων οι Αγ. Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφακας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αµπελείας, Αµφιθέας, Βασιλικής, Μαρµάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάµατος και Περίβλεπτου.

Από την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας εξαιρούνται οι ΟΤΑ Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ. Νικολάου, Αγρινίου, ∆οκιµίου, Θεστιέων, Καµαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβοράνης, Παναιτωλίου και Παραβόλας.

Από την ΠΕ Αχαΐας εξαιρούνται οι ΟΤΑ Αγ. Κωνσταντίνου, Αιγίου, Βαλιµίτικων, ∆ηµητροπούλου, ∆ιγελιώτικων, Ερινέου, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Σελινούντος και Τέµενης.

Από την ΠΕ Κορινθίας εξαιρούνται οι ΟΤΑ Αρχαίας Κορίνθου, Εξαµιλίων, Ξυλοκερίζης, Αγ. Θεοδώρων, Ισθµιας, Λουτρακίου-Περαχώρας.