Την πεποίθηση ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος σεισμός, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, που συμμετείχε τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που ξεκίνησε περί τη 1 το μεσημέρι στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας και στην οποία πάρθηκε η απόφαση για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο.

«Ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε. Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Λέκκας. 

Για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας, ο Καθηγητής τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και έναν μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

«Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα», κατέληξε ο Ευθύμης Λέκκας.

Δύο τραυματίες, υλικές ζημιές και μπαράζ μετασεισμών στο νησί

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τον σεισμό ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δεν υπήρξαν αναφορές ούτε κλήσεις για άλλους τραυματίες. 

Επίσης πάνω από 90 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ, γεγονός που περίμεναν οι σεισμολόγοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reader.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον δέκα από τους μετασεισμούς είχαν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ ενώ ο ένας έφθασε στα 5,1.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να γίνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη παρουσία των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Από τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές και έγινε μετατόπιση των υδάτων κατά 20 εκατοστά. Μεγάλες είναι οι ρωγμές στο λιμάνι της Ζακύνθου ενώ έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα λόγω καθίζησης στον τραπεζοειδή. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Έως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.


Το Καστρομοναστήρι μετά τον σεισμό 

Τα όργανα καταγραφής υδάτων ανίχνευσαν μεταβολή 20 εκατοστών μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο. Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε και στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Κατάκολο και την Κυπαρισσία. Μεταβολή των υδάτων παρατηρήθηκε και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και είχε βοή με αποτέλεσμα να αναστατωθούν οι κάτοικοι. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι επηρεάστηκαν συνολικά 9 χώρες!

Ο σεισμός έγινε στις 01:54 και το επίκεντρο του εντοπίζεται 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό του βάθος ήταν στα δέκα χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν τον ισχυρό σεισμό το νησί είχε ταρακουνηθεί από ακόμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει γίνει στη Ζάκυνθο από το 1953

Ακυρώθηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Κλειστά τα σχολεία 

Ο σεισμός προκάλεσε φθορές σε αρκετά κτήρια για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στο νησί δεν θα λειτουργήσουν σήμερα με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά. Ως τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε σχολικά κτήρια, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ειδικοί αναμένεται μέσα στην ημέρα να κάνουν ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Μικρές υλικές ζημιές στην Ηλεία 

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Αισθητός σε όλη τη Νότια Ιταλία ο σεισμός της Ζακύνθου 

Σε όλη την νότια Ιταλία έγινε αισθητός ο σεισμός που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο την περασμένη νύχτα.

Πιο συγκεκριμένα, τηλεφωνήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έφτασαν από τη Σικελία, την περιοχή της Νάπολης, εκείνη του Μπάρι, της Καλαβρίας και της περιφέρειας Μπαζιλικάτα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει να έχουν προκληθεί υλικές ζημιές.

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νότιων περιφερειών της Ιταλίας που βρίσκονται στο Ιόνιο, να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες, διότι «μπορεί να δημιουργηθούν ανώμαλα κύματα -κατώτερα του ενός μέτρου».