Στην άσκηση αγωγών μέχρι τα τέλη Μαρτίου (οπότε υπολογίζεται να δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ) θα πρέπει να προχωρήσουν πάνω από 550.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην χάσουν τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα, με την επιστροφή των επιδομάτων να θεωρείται οριστική, μετά και τη χθεσινή θετική εισήγηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Στε)

Η ίδια η ΑΔΕΔΥ «κρούει τον κώδωνα» στους υπαλλήλους του Δημοσίου που θέλουν να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά τους, κάνοντας χθες νομική παρέμβαση στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς το θέμα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά την συνεδρίαση η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι ο χρόνος δημοσίευσης της κομβικής απόφασης μπορεί να αποδειχθεί συντομότερος από το σύνηθες που είναι τέσσερις με έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται πως το συνδικάτο έχει αποστείλει στις 42 Ομοσπονδίες – μέλη του την γνωμοδότηση της νομικής της συμβούλου που καταλήγει πως «η πλήρης δικαστική κατοχύρωση για την διεκδίκηση καταργηθέντων επιδομάτων εορτών και αδείας συνίσταται στην άσκηση αγωγής, μέχρι τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης
της Ολομέλειας».

Όπως αναφέρει το insider.gr, η ίδια γνωμοδότηση συνιστά την άσκηση αγωγών μέχρι τις 15 Μαρτίου ή το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στόχος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατοχυρωθούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη κρίση της Ολομέλειας, που μπορεί να αποκλείει από τα αναδρομικά όσους δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα για το 2017 και το 2018, καθώς υπάρχει νόμος που ορίζει παραγραφή διεκδικήσεων στην 2ετία. Οι αξιώσεις, δηλαδή, για τα δώρα 2013-2015 έχουν παραγραφεί.

Ωστόσο αν η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει την απόφαση του ΣΤ τμήματος που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012, δεν αποκλείεται θα γεννηθεί η υποχρέωση επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται πωε τα «κομμένα» δώρα που δίδονταν έως το 2012, ήταν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι.