«Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας», τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και προσέθεσε πως «ο Ιερώνυμος έπραξε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας σήμερα Σάββατο στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως ο «Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία».

Αφού κατηγόρησε ως «υπεύθυνο για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο» τόνισε πως «το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος».

«Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους ανέφερε επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς 

«Η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού "όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν"» ανέφερε και σημείωσεότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο πρώτος μεταξύ 81 ίσων. «Η ορθόδοξη εκκλησία είναι συνοδική και όχι ενός ανδρός αρχή όπως η Παπική. Ο μόνος που υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας και ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί και να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση». 

«Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι «αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσουμε άμεσα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε», υποστήριξε. 

Να  υπενθυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πάρθηκε η απόφαση να συζητηθούν όλα τα θέματα της Συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου. Επίσης η Ιεραρχία αποφάσισε ομόφωνα να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για τη Συμφωνία. 

Ωστόσο με χθεσινή ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία σχολίαζε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνιζε ότι «η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.