Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη στο Αιγαίο

Νωρίς το πρωί δυο τουρκικά F16 έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από το Καστελόριζο, λίγο αφότου απογειώθηκε το ελικόπτερο με το οποίο αναχώρησε από το νησί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το ζεύγος των F16 μπήκε στις 8:42 χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και ώρα 8:43 έκανε πτήση πάνω από το Καστελόριζο.

Στη συνέχεια ακολούθησε μπαράζ παραβιάσεων πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά. 

Το μεσημέρι, για τρίτη φορά εντός της ημέρας, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 14:10 μ.μ. και 4 λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 28.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:16 μ.μ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Απαντώντας στην πρωινή πρόκληση ο Πάνος Καμμένος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Η νέα πρόκληση ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» στις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη που είπε ότι «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

«Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν ως εκεί» είπε κατά την εορταστική συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρώην αξιωματούχος Ερντογάν: 18 νησιά έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία

Μπορεί η Τουρκία επισήμως να μην απάντησε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όμως, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, πρώην γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ Ουμίτ Γιαλίμ, εμφανίστηκε χθες σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Τουρκίας με παράλογους ισχυρισμούς για τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως είπε «Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης!».