Ο κ. Γαβαλάς κατήγγειλε στον ΣΚΑΙ πως τον είχε πλησιάσει ένα «μεγάλο κεφάλι» στις φυλακές και τον ρώτησε αν ήθελε να εξοντώσει κάποιον: «Όταν μπήκα, μου είπε ένας "μεγάλος". “Θες να εξοντώσουμε κάποιον”; “Όχι”, του είπα. Σας το λέω κι ανατριχιάζω. Από την επομένη, όλοι μου μιλούσαν και μου έλεγαν “κύριε Γαβαλά”. Κανένας δεν με πείραξε ποτέ. Είχα τον απόλυτο σεβασμό»

«Χρήμα δεν κυκλοφορεί, αλλά υπάρχουν οι κάρτες τηλεφώνου. Δίνεις μια κάρτα των 10 ευρώ και σου κάνει κάποιος εξυπηρέτηση (…) Δεν τη βρήκα και πολύ μαφιόζικη την κατάσταση. Άκουγα όμως ότι σε πτέρυγες που ήταν ασφυκτικά γεμάτες, γίνονταν πολλά. Πλακώνονταν, βάζανε φωτιές... Όταν είναι κάποιος εκεί μέσα και βράζει μέσα σου, θα τσακωθεί, θα μιλήσει... Είχε έρθει ο Ρουπακιώτης να μας δει και του είπα ότι είναι χάλια η κατάσταση. Δεν γίνεται να βάζεις 4-5 άτομα στα κελιά, θα τσακωθούν αναπόφευκτα», επεσήμανε ο κ. Γαβαλάς. 

«Το έχω βιώσει και δίνω κουράγιο στους φυλακισμένους. Είτε είναι στο Μεταγωγών στον Κορυδαλλό είτε στα κελιά του Κορυδαλλού. Έχω βιώσει και τις δύο αυτές φυλακές. Η φυλακή είναι μία κοινωνία όπως είναι και η κοινωνία έξω. Υπάρχουν οι τσαμπουκάδες, υπάρχουν και οι άγγελοι, που διαβάζουν βιβλία, που δουλεύουν και θέλουν να σωφρονιστούν» τόνισε ο κ. Γαβαλάς. 

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» του είχαν κάνει δώρο στις φυλακές, όταν ήταν κρατούμενος στην ίδια πτέρυγα. 

«Όπως οι κρατούμενοι, έτσι υπάρχουν και οι φύλακες που θέλουν να σε σωφρονίσουν, υπάρχουν και οι κακοί. Οφείλουν αυτοί που τους βάζουν να τους σωφρονίσουν. Ήταν δύσκολο αυτό που πέρασα. Μπαίνεις σε μία πτέρυγα, που είναι υψηλού κινδύνου. Στη δική μας την πτέρυγα, είχαμε ανθρώπους με μακιγιάζ τρομερό... Τους έβλεπα να έρχονται με... μάτια μοβ, πρησμένα, σαν να γύριζαν από τα μπουζούκια. Έτσι τους έβλεπα εγώ... Όπως έξω διαχειρίζονται πράγματα, έτσι γίνεται και μέσα. Αυτό ξεκινάει από ψηλά. Διακινούν οι μέσα προς τα έξω και οι έξω προς τα μέσα» είπε ο κ. Γαβαλάς. 

«Υπήρχαν πέντε κινητά, που διακινούσαν κάποιοι και μετά σε κατέδιδαν ότι έχεις κινητό. Περίμενα στην ουρά να τηλεφωνήσω, με τις μύγες παρέα. Το έζησα αντρικά κι ωραία το θέμα μου. Για παράδειγμα, έρχονταν και μου έλεγαν: “Κύριε Γαβαλά, θα μου δώσετε 5 ευρώ να σας τινάξω το σακάκι σας”; Αν πεις ναι, αν κάποιος σου κάνει διευκόλυνση, την επόμενη φορά θα σε γδύσει και θα σε αφήσει γυμνό μέσα στο κελί. Ο κάθε κρατούμενος όσο κι αν υποφέρει θα πρέπει να εκτίσει όσο μπορεί καλύτερα να ξεχάσει το έξω και να μπει σε φάση φυλακής», επεσήμανε. 

«Τον σέβομαι γιατί έχει το μισό από το όνομά μου: Πο- Λάκη. Πρέπει να του βάλουμε και ένα “πο” ακόμα. Ποπο-Λάκη, φτάνει πια... Να τελειώσει αυτή η μαγκιά», είπε ο κ. Γαβαλάς αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη.