Την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνει ένα στοιχειώδες ανθρωπιστικό χρέος, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη μορφή αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Ο θεσμός της κάρτας εγκαινιάστηκε σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη, καθώς και μεταμοσχευμένων και συγγενών δωρητών οργάνων και ιστών.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η δωρεά οργάνων και ιστών δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής», είναι «κυριολεκτικώς, καθήκον του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές του λέγοντας: “Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε”».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δωρητής οργάνων και ιστών «εκτός από τη δική του αξία, υπερασπίζεται και την αξία του συνανθρώπου του» και πρόσθεσε ότι η δωρεά οργάνων «κάνει πράξη τη μετάβαση από τη μεγάλη αρχή του “Αγαπάτε Αλλήλους” στην εμβληματική αρχή του “Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν”».

«Επιπλέον, αυτή η στάση ζωής δεν έχει σχέση με το αν πιστεύει κανείς ή όχι. Είναι κάτι που αφορά τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη για κάθε Άνθρωπο, σε κάθε κοινωνία και σε ολόκληρο τον Κόσμο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η δωρεά οργάνων και ιστών συνιστά «στοιχειώδες χρέος μας, ιδίως στη σημερινή εποχή, κατά την οποίαν ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας μας, αμφισβητούνται ή και χειμάζονται».