Τα όσα έζησε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφει ο πυροσβέστης Ανδρέας Δημητρίου, που έχασε τη σύζυγό του και τον έξι μηνών γιο του.

Ο πυροσβέστης μιλώντας στον Alpha αποκάλυψε πως η σύζυγός του θυσιάστηκε στην προσπάθειά της να σώσει τον γιο τους και ενώ ήταν βαρύτατα τραυματισμένη κατάφερε να υπαγορεύσει στον διασώστη ένα γράμμα για εκείνον.

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου ο Ανδρέας Δημητρίου ενημερώθηκε από την υπηρεσία για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Τον κάλεσαν να συνδράμει. Η σύζυγός του, Μαργαρίτα, ετοίμασε τα ρούχα του, αποχαιρετίστηκαν και έφυγε για τη «μάχη». Περίπου στις 17:30, ένας πυροσβέστης ενημερώνει τον Ανδρέα Δημητρίου πως η φωτιά πλησιάζει στο Μάτι, στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του.

Άμεσα ενημέρωσε τη σύζυγό του: «Μαργαρίτα πάρε τον μικρό και φύγε αμέσως από το σπίτι», της είπε και η ίδια έφυγε. Αργότερα, ο πυροσβέστης επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της αλλά δεν τα κατάφερε και αποφάσισε να φύγει με το αυτοκίνητό του για να τους βρει. Εκ των υστέρων παραδέχεται ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να έχει εγκλωβιστεί στη φωτιά.

«Στη δεύτερη επικοινωνία μας, κατάλαβα ότι είναι κοντά στην παραλία και ο θόρυβος ήταν πάρα πολύ έντονος από τον αέρα. Το γνώριζε πολύ καλά η Μαργαρίτα το Μάτι και γνώριζε πολύ καλά τους δρόμους της περιοχής. Στην πρώτη προσπάθεια να φτάσω κοντά στη γυναίκα μου, πήγα από τον παραλιακό δρόμο της λεωφόρου Ποσειδώνος και έφτασα μέχρι κάποιο ξενοδοχείο. Από κει και πέρα δεν μπορούσα να πλησιάσω λόγω του θερμικού φορτίου, του καπνού και των αυτοκινήτων που είχαν κλείσει το δρόμο. Η κατάσταση ήταν τραγική. Δεν μπορούσα να φτάσω κοντά στη γυναίκα μου και το γιο μου ούτε με το αυτοκίνητο ούτε πεζός», λέει ο Ανδρέας Δημητρίου.

Τότε διαπίστωσε πως η φωτιά τους περικύκλωνε και αποφάσισε να ενημερώσει μαζί με έναν συνάδελφό του τον κόσμο για την επικινδυνότητα στο Μάτι.

«Μαργαρίτα εγώ φταίω»

«Ήλπιζα κάπου μέσα μου ότι ήταν ζωντανοί», είπε ο Ανδρέας Δημητρίου. Τότε αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο τον πεθερό του ο οποίος του είπε: «είμαι εδώ με τη Μαργαρίτα αλλά θέλω να είσαι ψύχραιμος όταν φτάσεις».

«Εγώ τη βρήκα στην παραλία να κάθεται και ο μπέμπης ήταν στα χέρια δυο ανθρώπων που προσπαθούσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Εγώ πήρα στην αγκαλιά τη Μαργαρίτα, προσπάθησα να ακολουθήσω το δρομολόγιο που είχα κάνει λίγες ώρες νωρίτερα και πραγματικά δεν περίμενα να βρω κάποιο ασθενοφόρο», λέει ο πυροσβέστης.

Η Μαργαρίτα ήταν σε κατάσταση σοκ και είχε της αισθήσεις της. «Τότε της είπα “Μαργαρίτα εγώ φταίω” και μου είπε “μην το ξαναπείς αυτό, ο θεός είναι μεγάλος, θα μας βοηθήσει”. Της είπα ότι φταίω γιατί εκείνη την ημέρα πριν φύγω για να πάω στην υπηρεσία, θα πηγαίναμε να δούμε τα ρούχα που θα φορούσε ο μικρός στη βάφτιση (σ.σ. σχεδίαζαν να τον βαφτίσουν τον Σεπτέμβριο). Και τότε θυμάμαι που μου είχε πει η γυναίκα μου: “Αντρέα, πάμε πρώτα να δούμε τα ρούχα του παιδιού και μετά πήγαινε στην υπηρεσία”. Εγώ τότε της αρνήθηκα. Αν όμως την είχα ακούσει, ίσως να ήταν αλλιώς τα πράγματα».

«Οι άνθρωποι που είχαν το μωρό, είχαν το σθένος να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο μπέμπη και ενώ με ακολουθούσαν, όσο εγώ κρατούσα αγκαλιά τη Μαργαρίτα, κατάφεραν και βρήκαν ένα πυροσβεστικό εθελοντικό όχημα και έφυγαν για το Παίδων. Το παιδί μου ήταν ακόμα ζωντανό. Στη συνέχεια βρήκαμε ασθενοφόρο για τη Μαργαρίτα όπου την έδιωξα κατευθείαν για τον Ευαγγελισμό. Εγώ πήγα αμέσως στο Παίδων για να δω από κοντά τον μπέμπη. Όταν έφτασα στο νοσοκομείο κατάλαβα ότι το μωρό μας ήταν νεκρό», συνεχίζει ο Ανδρέας Δημητρίου.

«Θυσιάστηκε για τον μπέμπη»

Ο Αντρέας Δημητρίου περιγράφει τη στιγμή που έφτασε στο Παίδων και ενημερώθηκε ότι ο έξι μηνών μπέμπης δεν είχε καταφέρει να επιζήσει. «Έπρεπε να μείνω δυνατός για τη Μαργαρίτα που είχε θυσιαστεί» λέει. Όταν είδε το άψυχο κορμάκι του γιου του συνειδητοποίησε πως η σύζυγός του είχε θυσιαστεί στην προσπάθειά της να τον σώσει από τη φωτιά.

«Ο μικρός δεν είχε εγκαύματα, μόνο λίγο στα ποδαράκια του και στο πρόσωπο. Βλέποντας τη Μαργαρίτα κατάλαβα ότι ίσως είχε πέσει πάνω για να τον προστατεύσει. Δεν ξέρω πως τα κατάφερε», λέει ο πυροσβέστης.

Η Μαργαρίτα υπέκυψε στα εγκαύματά της 12 μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι.

«Έχασα τα πάντα μέσα σε μια στιγμή. Ήμασταν μαζί 18 ολόκληρα χρόνια και την έχασα πολύ γρήγορα. Κάθε βράδυ ψάχνω τα “αν”, αλλά δεν καταλήγω πουθενά».

Το αποχαιρετιστήριο γράμμα που υπαγόρευσε στον διασώστη

Ο Ανδρέας Δημητρίου αποκάλυψε ότι η σύζυγος του υπαγόρευσε στον διασώστη του ΕΚΑΒ που την παρέλαβε με το ασθενοφόρο ένα γράμμα που απευθυνόταν στον ίδιο αλλά και τους γονείς της:

«Μέρες μετά όταν πήγα στο νοσοκομείο, αφού είχε φύγει η Μαργαρίτα, μαζί με τα άλλα τα χαρτιά που μου έδωσαν που ήταν απαραίτητα για να γίνει η ταφή της,μου έδωσαν κι ένα γράμμα που είχε αφήσει χωρίς να το ξέρω. Μου έδωσαν ένα γράμμα, το οποίο το είχε υπαγορεύσει στον διασώστη. Και το οποίο ήταν ένα γράμμα αποχαιρετισμού με κάποιο τρόπο. Μέσα αναφέρει εμένα και τους γονείς της, δεν αναφέρει πουθενά τον μπέμπη. Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να ερμηνευτεί κάπως αυτό. Το υπαγόρευσε όσο ήταν στο ασθενοφόρο γιατί μετά την διασωληνώσανε και την έβαλαν σε καταστολή. Το γράμμα ήταν τα τελευταία της λόγια προς εμένα».

Ο Ανδρέας Δημητρίου λέει πως αντλεί «δύναμη από τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μου, όπως η Μαργαρίτα. Η στάση της ζωής τη μου δίνει τώρα δύναμη είναι το στήριγμα μου τώρα».