Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με νέους αποκλεισμούς δρόμων ενώ στον «πάγο» έχει μπει ο διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο τους είχε καλέσει σε συνάντηση την Τετάρτη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων αρνήθηκαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου αντιτάσσοντας ότι τα θέματα που τους αφορούν είναι και οικονομικά και ενεργειακά και για αυτό η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει με διευρυμένο κλιμάκιο της κυβέρνησης. 

Καθώς ο διάλογος δεν δείχνει να οδηγεί σε επίλυση των ζητημάτων που θέτουν οι αγρότες ούτε δείχνει να έχει δρομολογηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα εντείνουν τις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. 

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας για δέκατη μέρα, καθώς οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους πραγματοποιώντας ένα ενιαίο κεντρικό θεσσαλικό μπλόκο. 

Στην Κεντρική Μακεδονία, στον κόμβο Δερβενίου, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο νομό Ημαθίας , στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας, στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας, στο Νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου, στο Νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης, στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Παράλληλα, οι αγρότες της Αιγιαλείας προχωρούν την Πέμπτη  σε κλείσιμο της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου ενώ κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία στο Ανυφί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: 

«Με την κλιμάκωση του αγώνα μας απαντάμε και στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την πρόταση για συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών».

Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιούν την Πέμπτη αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο του Λούρου στην Πρέβεζα ενώ στο πλαίσιο της συγκέντρωσης θα γίνει και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος του μπλόκου στο Λούρο Πρέβεζας.

Στην Κρήτη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενώ οι αγρότες στα Χανιά καλούν τους συναδέρφους τους να ενισχύσουν τα μπλόκα στην περιοχή «Μεγάλα Χωράφια».

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: Συνεχίζουμε επειδή η κυβέρνηση αρνείται τη συνάντηση μαζί μας

Με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων επιχειρηματολογεί κατά της συνάντησης με τον κ. Αραχωβίτη σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν καλύπτουν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει τις σχετικές τοποθετήσεις του υπουργού (για το πετρέλαιο κίνησης, τις τιμές βάμβακος, τη φορολογία, το ακατάσχετο, τον ασφαλιστικό νόμο, τον ΕΝΦΙΑ, την κτηνοτροφία, τις πληρωμές και τους δασικούς χάρτες) και επισημαίνει ότι: 

«Για να σταματήσει η κοροϊδία από  την πλευρά της Κυβέρνησης δίνουμε ξανά στην δημοσιότητα τις απαντήσεις του υπουργού Αραχωβίτη στην συνάντηση μας που έγινε 14 Δεκεμβρίου. Για αυτό είμαστε στον δρόμο και η κυβέρνηση αρνείται την συνάντηση μαζί μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».