Πιο σκληρά δοκιμάστηκε η δυτική Κρήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων. Ειδικότερα, από την 1η Φεβρουαρίου έως το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου ο αθροιστικός υετός έφτασε στα 1.202 χιλιοστά, αριθμό ρεκόρ για κατοικημένη περιοχή στην Ευρώπη.

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Η Ωκεανίς έφερε εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής και στην υπόλοιπη δυτική Κρήτη, από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου έως το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου. Στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, η Ωκεανίς έφερε και θυελλώδεις ανέμους, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο και στα δυτικά του Κορινθιακού Κόλπου.

Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκεια τους. Στον πίνακα του meteo εμφανίζονται οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. 

Ο συνδυασμός τριών παραγόντων που έφερε βροχές στην Κρήτη 

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων:

  1. Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.
  2. Η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
  3. Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

«Οι τρεις αυτοί παράγοντες», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού. Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές».

Ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε ότι «η προγνωσιμότητα του φαινομένου ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ καλή, δηλαδή από το Σάββατο και κυρίως τη Κυριακή το πρωί, οι προγνωστικοί χάρτες της βροχής έδειχναν την πρωτοφανή ένταση του αναμενόμενου φαινομένου, για το λόγο αυτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε εκδώσει σχετική προειδοποίηση, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης».