Σε συνολικά 38 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος προχώρησαν σήμερα τα τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με πέντε εικονικές αερομαχίες να εξελίσσονται μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Συγκεκριμένα, συνολικά εννέα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς και τρία CN-235) προέβησαν επίσης σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Εντωμεταξύ, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν την επίδειξη ισχύος και πυγμής με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία άρχισε σήμερα Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» διεξάγεται στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το sigmalive.com για τη διεξαγωγή της άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει παράνομα με ΝΑVTEX περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας την υφαλοκρηπίδα  του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, καθώς και μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στόχος της άσκησης είναι να σταλεί σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και σε όποιον «αμφισβητεί τα συμφέροντα της Άγκυρας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παράλληλα να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η Άγκυρα διατηρεί την αποτρεπτική της δύναμη.

Η άσκηση αποτελεί «πρόβα πολέμου» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν πολεμικά πλοία κάθε λογής, που θα αποπλεύσουν από τις βάσεις του Γκιόλτζουκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και του Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία, εκ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου και ένα πλοίο εκπαίδευσης.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ «ΚΑΤΑΠΙΕ» ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

«ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΟΥ» ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

ΤΟ ΕΣΡ «ΚΟΒΕΙ» ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ