Ο δημιουργός του Erasmus, Ισπανός πρώην επίτροπος, Μανουέλ Μαρίν, πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα Erasmus, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού DNA και μία από τις αιτίες για τις οποίες οι νέοι στηρίζουν το ιδεώδες της ενοποίησης. 

 Στη δεκαετία του ‘80 ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα που συνδέονται με ευρωπαϊκές κοινότητες, ηγήθηκε της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΟΚ που τελικά έγινε το 1986.

Από το 1986 ως το 1999 υπήρξε στέλεχος της Κομισιόν, ενώ διετέλεσε επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης. Από αυτήν τη θέση προώθησε το 1987 το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, το οποίο πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ολλανδό φιλόσοφο του 15ου-16ου αιώνα, Έρασμο, ο οποίος ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα πάνω από εννέα εκατομμύρια φοιτητές έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα και έχουν ταξιδέψει και φιλοξενηθεί σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. 

Από το 2004 ως το 2008 ο Μαρίν ήταν πρόεδρος του ισπανικού Κοινοβουλίου ενώ το 2008 έγινε επικεφαλής του ιδρύματος Fundacion Iberdrola Spain, το οποίο επικεντρώνεται σε φιλανθρωπικό έργο.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μαρίν έπασχε από καρκίνο. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

Την μεγάλη του θλίψη για τον θάνατο του Μαρίν εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας έκανε λόγο για τον θάνατο «μεγάλο ευρωπαϊστή».